Ето какво направи хитрата игра на Лукашенко с украинските войски!

Свят

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подплаши Украйна, като заяви, че НАТО се готви да нападне Беларус. Това е езоповско предупреждение на Лукашенко към Киев и Запада, че ако НАТО или украински сили се размърдат на беларуската граница, то армията на Минск може да се присъедини към руската група войски в Украйна. А Киев се страхува много от възможността за внезапна намеса на беларуската армия в конфликта с Русия. Защото ако това стане, краят на Украйна ще бъде много бърз.

 

Лукашенко обвини Украйна и НАТО за нарастващия брой провокации в близост до беларуско-украинската граница и заяви, че Украйна се опитва да въвлече силите на НАТО във войната. Лукашенко заяви, че беларуските официални лица са успели да възпрат потенциалния противник да използва военна сила срещу Беларус и че НАТО изгражда сили и засилва бойната подготовка в съседните страни.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин заяви, че в страната няма пряка подготовка за война и че Беларус само ще защитава територията си. Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки съобщи, че няма признаци за формиране на ударна група на беларуска територия.

Но играта на Минск е съвсем друга. Понеже дори да не влязат пряко във войната, силите на Беларус приковават голяма група украински войски на границата с Беларус. И по всяка вероятност Лукашенко и Хренин точно затова са направили коментарите, за да продължат да всяват страх в Киев и да продължат информационната операция, насочена към фиксиране на украинските сили на границата с Беларус в отговор на евентуалната заплаха Беларус да влезе във войната.

И трябва да отбележим, че тази информационна „атака“ се увенчава с пълен успех. Украинската групировка си стои на границата с Беларус и не може да попречи по никакъв начин на руските войски, които действат в другите части на Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *