Ето какво разкри Путин за новия многополюсен световен ред

Свят

Възникващият многополюсен световен ред ще бъде по-справедлив и демократичен и Африка, Азия, Близкият изток и Латинска Америка ще заемат полагащото им се място в него.

Това каза руският президент Владимир Путин в статията „Русия и Африка: обединяване на усилията за мир, прогрес и успешно бъдеще“, публикувана в навечерието на срещата на върха Русия-Африка, съобщават руски медии.

„В света се формират мощни икономически и политически центрове на сила и влияние, които се самоутвърждават все по-настойчиво, настоявайки да бъдат взети предвид. Ние сме уверени, че новият, многополюсен световен ред, чиито контури вече са очертани, ще бъде по-справедлив и демократичен. практики“, пише Путин.

Той нарече особено важно днес конструктивното, доверително и далновидно партньорство между Русия и Африка. Според Путин Москва никога не се е опитвала да наложи на африканските партньори собствените си представи за вътрешното устройство, формите и методите на управление, целите на развитието и начините за постигането им. „Нашето уважение към суверенитета на африканските държави, техните традиции и ценности, желанието самостоятелно да определят собствената си съдба, свободно да изграждат отношения с партньорите остава непроменено“, подчерта руският лидер.

Путин отбеляза, че партньорските връзки на Русия с Африка имат силни и дълбоки корени „и винаги са се отличавали със стабилност, доверие и добронамереност“. Той припомни подкрепата на Москва за африканските народи в борбата им за освобождение от колониалното потисничество и съдействие за формирането на тяхната държавност, за укрепване на техния суверенитет и отбранителна способност, за създаване на стабилни основи на националните икономики. Така, според президента на Руската федерация, до средата на 80-те години на миналия век с участието на съветски специалисти в Африка са изградени повече от 330 големи инфраструктурни и промишлени съоръжения – електроцентрали, напоителни системи, промишлени и селскостопански предприятия, които продължават да работят успешно и днес.

„Бих искал специално да отбележа традиционно тясното взаимодействие на световната сцена, твърдата и последователна защита от страна на СССР, а след това и на Русия, на интересите на африканските страни на международни платформи. Ние винаги сме се придържали стриктно към принципа „Африкански проблеми – африканско решение“ и сме били солидарни с африканците в тяхната борба за самоопределение, справедливост и отстояване на техните законни права“, пише Путин. Той добави, че Москва искрено цени „честно натрупания капитал на приятелство и сътрудничество, традициите на доверие и взаимна подкрепа, които са се развили между Русия и африканските страни“. „Обединява ни общото желание да изградим система на отношения, основана на приоритета на международното право, зачитането на националните интереси, неделимостта на сигурността, признаването на централната координираща роля на ООН“, подчерта руският лидер.

„Искам да ви уверя, че нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както на търговска, така и безвъзмездна основа, особено след като тази година отново очакваме рекордна реколта“, пише руският президент в статията.

В текста, разпространен в навечерието на срещата на върха Русия-Африка, която ще се проведе на 27-28 юли в Санкт Петербург, Путин отбелязва ключовите области в отношенията между Москва и държавите от Черния континент, и изразява желанието на страната му да поддържа икономическите връзки с тях, както и да им доставя зърно и торове.

Руският президент говори за „силните и дълбоки“ корени на партньорските връзки между с Африка, които са особено важни в „настоящата ситуация в света“, която се намира „далеч от стабилност“. При тези условия, се казва в статията, Русия планира „заедно с африканските партньори да формира недискриминационна програма за сътрудничество“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *