Ето какъв е нощният кошмар на Запада в Украйна

Свят

Недостигът на боеприпаси и военно оборудване, причинен от забавянето на американската помощ, може да направи настоящата фронтова линия много уязвима. Руските войски могат да се възползват от това за внезапен и неочакван пробив, прогнозират специалистите от базирания във Вашингтон „Институт за изследване на войната“ (ISW), предават „Украинская правда“ и „Фокус“.

Даването на приоритет от страна на Украйна на сектори, които са най-застрашени от интензивни руски настъпателни операции, може да създаде уязвимости на други места, казват военните анализатори.

Експерти от института предупреждават, че руските войски могат да се възползват от това за внезапно и неочаквано настъпление. Пробив може да се случи, ако доставките на оръжие за украинската армия продължат да намаляват.

ISW отбеляза, че запазването на инициативата от Русия в целия театър на военните действия увеличава рисковете от подобно развитие, позволявайки на руските военни командири да увеличат или намалят интензивността на операциите по която и да е част от фронтовата линия по свое усмотрение.

ISW отбелязва, че украинската армия вероятно се опитва да смекчи проблемите, причинени от недостига на боеприпаси и идентифициране на приоритетни области на фронта.

Но военни анализатори казват, че това прикрива рисковете за украинските сили.

Германското издание Der Spiegel публикува на 12 март интервю с неназовани украински командири, според които почти всички украински части и формирования страдат от недостиг на боеприпаси и военна техника.

Изданието отбелязва, че украинските части могат да задържат сегашните си позиции само защото руските войски не „атакуват с пълна сила“.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Александър Сирски предупреди, че има заплаха руските части да навлязат по-дълбоко в украинските формирования в определени участъци на фронта.

Украинските войски в началото на март са успели да се закрепят на запад от Авдеевка и да забавят напредъка на руските войски на този участък от фронта.

Както беше съобщено, руските войски превзеха Авдеевка на 17 февруари след четири месеца на тежки и изтощителни атаки на града, който беше защитаван от украинските въоръжени сили. След това те успяха да поддържат относително висок темп на настъпателни операции в района. Анализатори обясниха, че руската армия иска да използва тактическите си възможности, които е придобила след превземането на Авдеевка.

До края на февруари руснаците успяха да постигнат бързи тактически успехи и започнаха настъпление на запад. Рехавата украинска отбранителна линия не беше трудна за пробиване. Според експертите на ISW в началото на март украинците се опитват да забавят напредването на руснаците на позиции близо до линията Бердичи – Орловка – Тоненкое, но без особен успех.

От ISW смятат, че руските сили искат да продължат настъплението, като са изпратили в битка групата войски „Център“, състояща се главно от части на Централния военен окръг (ЦВО) и бойци на т. нар. ДНР.

„Руското военно командване вероятно планира да продължи настъпателните операции на частите на Централния военен окръг по цялата дължина на фронта в близък и средносрочен план“, се добавя в доклада.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *