Жесток скандал при президента: Радев и Костадинов се скараха яко пред всички

България отблизо

Консултациите при президента преди връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на правителство в 49-тото НС продължават.

 

 

В ранна заран при държавния глава Румен Радев пристигнаха представители на политическа партия „Възраждане“, начело с лидера на формацията.

„Добре дошли в президентската институция. Предполагам следите хода на преговорите между партньорите в управляващата коалиция и консултациите от вчера тук. Вие се позиционирахте като опозиция на това управление. В момента 49-тото НС се опитва да избере ново правителство. Как преценявате усилията в тази посока и според вас какъв е шансът да се сформира правителство, дори и да бъде по-добро от това, което  е в момента. При неуспех на първия и втория мандат готови ли сте да предложите формула за реализация на трети“, запита Радев

„Винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и със състав на правителство“, поде Костадинов.

„Друг е въпросът дали тази формула ще срещне подкрепа в този състав на НС. Конфигурацията там обслужва интересите на други държави и посолства. Парламентарните избори в този момент не просто са наложителни, а задължителни. Безвремието, в което е нашата държава, убива България с темпове от 90 000 души годишно“, каза той.

„Националният интерес изисква в момента да има предсрочни избори, но сме скептични, че това ще се случи с оглед на преговорите, които се водят в момента“, смята Костадинов.

„Този тон на говорене е подходящ за парламентарната трибуна, но не и тук и ще ви призова за малко по-умерен тон“, скастри го Радев.

Темата за референдума обаче доизостри тона между тях и двамата започнаха да спорят.

„Когато едно решение е незаконно, вие имате избор. Ние очаквахме от вас мерки в защита на държавността“, каза той.

„Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с ново такова“, сметна Радев.

Костадинов призна, че вече не вярва на президентството

„Вярата си е ваш проблем. България ще започне да прилича на демократична държава, когато започнем да уважаваме законите. Парламентът не събра смелост да уважи волята на хората за референдум. Това е сериозен проблем, но не мога без ясно решение на парламента, да издам указ за референдум“, каза Радев.

„Тъжното е, че с вашето поведение вие узаконихте беззаконието. Трябва да ви го кажа. Българският народ вече не вярва на държавата. Това, което беше направено с погазването на волята на толкова българи, подписали се за референдума, беше държавен преврат“, отсече Костадинов обратно.

„За да можем да преодолеем тези нагласи, трябва да дадем на хората институции“, добави той.

„Разбирам ви и подкрепям тезата, че волята на българите трябва да е уважена. Мястото за този дебат обаче е в българския парламент. Когато излезете от там с ясно решение, тогава ще имате моето“, каза Радев и приключи диалога, като директно отсече „Благодаря на медиите“, с което изгони камерите от кабинета си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *