Журналисти алармират: С кръвта на Дебора налагат Истанбулската конвенция

България отблизо

Ако думите “интимна връзка” заменят понятието “фактическо съпружеско съжителство” в Закона за защита от домашното насилие, това означава приемането на Истанбулската конвенция през задния вход. Настъпва хаос и с наказателни дела, по които се изисква доказване на интимни отношения между хора с различен или идентичен пол, на всичкото отгоре и неопределени във времето, завиха пред “Труд news” авторитетни специалисти по наказателно право.

 

Както писа “Труд news”, заради кошмарния случай с 18-годишната Дебора от Стара Загора, нарязана с макетен нож и остригана нула номер от приятеля си, депутатите от правната комисия се събират на извънредно заседание днес, а парламентът е свикан в понеделник, за да се приемат спешни поправки в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс. Водещи депутати от групите на ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС, сред които личат имената на Бойко Борисов и Десислава Атанасова, Кирил Петков и Надежда Йорданова, Делян Пеевски и Хамид Хамид, предлагат поправката “интимна връзка”. Ето и част от мотивите им: “Динамиката и глобализиращият се свят налага динамика и в партньорските отношения между много хора и особено между млади хора, като те могат и да не споделят едно домакинство, да нямат общ бюджет и собственост, но в отношенията помежду им да има насилие”, пишат вносителите. Те са пропуснали – умишлено или не, да посочат, че става дума за интимни отношения между мъж и жена. Предложили са и определение за понятието “интимна връзка”, (виж карето) в което се говори за две лица, между които “водещ елемент е строго личният характер на техните отношения”. Ако използваме библейските понятия, тези лица освен Адам и Ева, може да са Адам и Адам, и Ева и Ева, а тяхната връзка може да е била от времето на Адам и Ева.

Юристи напомниха на Труд news”, че един от водещите мотиви на Конституционния съд в Решение №13 от 27 юли 2018 г., с което Истанбулската конвенция е обявена за противоконституционна, е точно тази неопределеност на понятието пол в нея. В този смисъл “фактическото съпружеско съжителство” изключва от кръга на домашните насилници мъже или жени, живеещи без брак с лица от същия пол, докато “интимна връзка” го включва.

Оттам нататък, ако домашното насилие е основано на интимна връзка, един насилник за нанесена телесна повреда по общия текст от Наказателния кодекс ще получава различна присъда от насилника, който е имал интимна връзка с жертвата. Например – при сега действащия член 130 от НК за лека телесна повреда (един шамар) наказанието e до 2 г. затвор или пробация, а квалифицирания състав при домашно насилие по чл. 131 он НК – до 3 г. Представете си, ако бъдат гласуваните текстовете в НК за изтезания и унижения, които в общата част предвиждат до 8 години затвор, в квалифицираните състави, които включват и домашно насилие, ще се стига до присъди от 5 до 12 години.

Какво променят в Закона за защита от домашното насилие

Сега

Чл. 2, ал. 1. Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство.

Предложение

Чл. 2, ал. 1. Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или в интимна връзка.

Сега

Чл. 3. Защита по този закон може да търси всяко лице, пострадало от домашно насилие, извършено от:
Точка 2. лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство;
Точка 9. лице, което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство;
10. лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство;

Предложение

Чл. 3. Защита по този закон може да търси всяко лице, пострадало от домашно насилие, извършено от:
Точка 2. лице, с което се намира или е било в интимна връзка;
Точка 9. лице, което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка;
10. лице, с което родителят се намира или е бил в интимна връзка;

Сега

Чл. 9. Молбата е писмена и съдържа:
Точка 3. данни за семейната, родствената или фактическата връзка между пострадалото лице и извършителя;

Предложение

Чл. 9. Молбата е писмена и съдържа:
Точка 3. данни за семейната, родствената или интимната връзка между пострадалото лице и извършителя;

Нова точка 5 в Допълнителните разпоредби:

“Интимна връзка е доброволно относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения”.

Калоян Методиев, политолог: Каква „Истанбулска конвенция“? Какво домашно насилие? Всички страдат!

Протестът е изправен пред риска да тръгне в задънената улица на особения интерес. Една група се опитва да го “обязди” и да го етикетира с “Истанбулската конвенция”. Да го закара в коловоза на собствения си интерес. Аман!

Насилието няма пол, възраст, етнос. Пребитият човек е човек. Жертвата е жертва, независимо с рокля или панталон, с униформа или цивилен, с бяла престилка или с чиновнически ръкавели, неграмотен или образован, клошар или богаташ. Цялата работа в момента избива на фанатизъм.

Проблемът ни като общество е свързан с възпитание и обноски. И то не за цялото общество. Става въпрос за изградената мутро субкултура, която си има характеристики и представители. Този типаж няма да си изкарва прехраната на бюро, с компютър или на поточна линия. Лошите момчета трябва да правят лоши неща. И насилието е едно от тях. Поне няколко партийни лидери са продуценти и вдъхновители на подобно поведение в парламента в момента. И цялото общество е заложник на този модел на диктат на едно малцинство. Каква “Истанбулска конвенция”? Какво домашно насилие? Всички страдат! Всички!

Мерките са няколко. Прилагането на Наказателния кодекс, а не армия от хора с висящи дела да кръстосват държавата на свобода (сингапурски модел). Прочистването на съдебната система и МВР е втора (ветинг системата от Албания). Възпитанието в училищата е трета. Таргетираната борба с мутро субкултурата е четвърта и най-важна незабавна мярка. Всичко трябва да е долу – на сборищата им, през външен вид, криминални регистрации, черните им мощни автомобили, побоищата им, предреждането на светофари…. Трябва да бъдат изкарани от улиците. Бизнесите и покровителите им ударени. Това е ролята на държавата и политиката. Останалото няма да промени нищо.

Петър Москов, лидер на КОД: Насилието в условията на интимна връзка повече насилие ли е от другото?

Психопат пребива, нарязва и опитва да скалпира младо момиче. Обръщам внимание, че описаното не е моментен акт на афект. Това е планирано изтезание, целта на което е жертвата да страда дълго, методично и да изпитва ужас от следващата минута.

В нормалния свят, след такова нещо, полицията прибира това същество, медицинската експертиза определя организма, като опасен за обществото садист, съдията предпазва обществото от тази заплаха, като го праща в затвора да си чака присъдата, а там неговите себеподобни му показват собствените си представи за насилствена любов. Точка!

При нас е различно.

При нас парламентът не се занимава с това публичните системи да работят по гореописания начин.

При нас Парламентът се занимава да разделя насилието, според мястото на прилагане (домашно, улично, на работното място…) и според мотивите в главата на идиота, който Ви разфасовал с ножа си (например от омраза, щото сигурно може и от любов…)

Та сега, новото им хрумване е “домашно насилие в условията на интимна връзка”, да е повече насилие от другите насилия и да се наказва по-строго от тях.

От тази логика следва, че ако Ви срещна на улицата и Ви направя труден за рисуване, но не съм в “интимна връзка” с Вас и също така не го правя от омраза, а е така, щото не ви харесвам обувките, то това не е от онова лошото насилие и неговото наказване не е толкова важно.

Сега си представете, че нещо такова се случи утре в Пампорово. Понеже това не е точно описано в закона, Парламентът, трябва да се събере и да допълни закона с алинея посветена на “високопланинското насилие”, нали?

И обществото ще си отдъхне успокоено…

Към насилието трябва да има еднакъв подход, независимо от формата, мотивите, мястото или спецификите на жертвата.
То трябва да бъде наказвано сурово, категорично и последователно.

Всяко насилие!

Всичко друго е сегрегация, ляв активизъм и геройски пози.

Александър Урумов, писател: Истанбулска връзка между управляващите партии

И петте съдийки в КС гласуваха против Конвенцията

Интимна връзка между две лица или Истанбулска връзка между управляващите партии в парламента.

Приятели, българи, майки и бащи, Обръщам се към Вас с тревогата, с която го направих през декември 2017 година. Тогава за първи път българското общество разбра за подготвяната за приемане Истанбулска конвенция и чудовищните измерения на джендър-конспирацията срещу детската идентичност, срещу правата на родителите и срещу националната държава. След тежки няколкомесечни дебати текстът бе изпратен в Конституционния съд, който обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с българската Конституция с решение 13/27.07.2018 г. Решението бе взето с 8 гласа “за” и 4 с особено мнение. Пет гласа от тези 8 гласа “за” обявяване на ИК за противоконституционна бяха на жените-членове на КС. Всичките пет жени-членове на КС гласуваха “за” обявяване на Истанбулската конвенция за противоконституционна!

Защо? Защото под булото на “борба с насилието срещу жени” тази изначално опорочена нормативна недомислица налага безумни дефиниции за пол, отхвърлящи очевидните биологични реалности, които никой в човешката история досега не си е позволявал да оспорва!

Вече шеста година оттогава “най-високите нива в Брюксел” не са спрели да търсят начин да вкарат своята отровна джендър-идеология в българското общество и българската образователна система.

Целта на джендър-идеологията и на слугите на мрака, които доминират в настоящето Народно събрание е една: Покваряване на душите и сърцата на българските деца!

Средствата са ясни – системно отравяне на разбиранията за биологичен пол и разрушаване на тяхната полова и човешка идентичност чрез внушаване на “джендър-категории”.

Само един въпрос като се зададе и веднага става ясно всичко: Защо предлагат “интимна връзка между две лица”, а не “интимна връзка между мъж и жена?”

Защото истинската цел на “истанбулските” заложници на Сорос в парламента е пълзящо узаконяване на еднополовите бракове!

С всички сили и средства! Върху мъката и болката на измъчваните и унижавани жени тези “истанбулски” заложници искат да построят своята джендър-нормативна опорка, своята “истанбулска” къщичка на кокоши крака.

Ако това им бъде позволено, това ще бъде началото на джендър-политики, които са насочени пряко срещу децата ни и които представляват недопускана досега директна опасност за детското здраве и живот.

Ако това им бъде позволено – да гласуват “интимна връзка между две лица” вместо “мъж и жена” – това ще разкрие истинските им лица.

Защото “истанбулските” заложници имат две лица: едното е за пред избирателите, когато ги мамят да гласуват, другото лице е за пред задкулисните господари, докато им слугуват.

Този път истината няма как да бъде скрита! Хора, не заспивайте! И се гответе за решителна съпротива! Бог да пази България!

Людмил Рангелов, адвокат: Определението „Интимна връзка“ трябва да е по-стегнато

Живеещите в интимна връзка трябва да бъдат включени в Закона за домашното насилие, но определението трябва да е по-стегнато. Да, интимната връзка би трябвало да бъде включена, само че това е доста комплицирано. Трябваше по-стегнато определение да бъде обещано. Сложно е да се даде определение на интимната връзка. Трябва да се оценява и характеристиката на извършителя на престъплението.

Емануил Йорданов, адвокат, бивш МВР шеф: Доказването на интимна връзка е проблем

Текстът за “интимна връзка” е неясен и ще доведе до проблеми в правораздаването. Как можем да докажем интимната връзка? Някой осъществява ли интимна връзка публично, та да го снимат? Съседите и познатите също не са свидетели на интимна връзка. Формулировката е неясна, доказването е проблемно и ще доведе до противоречия в съдебната практика.

Източник: Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *