Загуба! Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

България отблизо

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във „Фейсбук“.

Ето какво гласи той:

Днес се простихме с Гинка Станчева!
Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90 годишна възраст.Сърцата ни са разбити!

Допълнително ще публикуваме информация за поклонението.

Под публикацията веднага заваляха стотици коментари на почитателите на актрисата, които не могат да повярват на неприятната новина.

Добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ и е първата българска актриса на фестивала в Кан. Участва в редица филми, сред които „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“.

 

Участва в дублажите на популярния испански сериал „Синьо лято“, както и на американския сериал „Малка къща в прерията“ по Българската телевизия. През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура.

Родена е на 15 юни 1932 г. в София.

През 1955 г. завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград.

Тя играе ролята на Цвета във филма „Земя” на режисьора Захари Жандов – първият български филм, спечелил участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Познаваме я като Елена Грънчарова във филма „Любимец 13”, Нели 1 от „Специалист по всичко”, Хатидже Халилова във филма „Ребро Адамово”.

През 80-те години на ХХ век участва в дублажите на Българската национална телевизия. През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. През 2017 г. получава почетен „Икар” за чест и достойнство.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *