Заедно срещу ЕС: Унгария и Полша с ултиматум срещу „законите“ на Брюксел!

Свят

Премиерът на Унгария Виктор Орбан и неговият полски колега Матеуш Моравецки направиха в четвъртък съвместно изявление, в което обещаха да спрат приемането на бюджета на Европейския съюз, освен ако не бъде премахнато условието за върховенство на закона, съобщават Ройтерс и БНР.

Орбан и Моравецки определят механизма за върховенство на закона при отпускане на европейските средства като политически инструмент, твърдейки, че този механизъм „прилага неясни определения и двусмислени термини без ясни критерии, на които могат да се основават санкциите и не съдържа значими процесуални гаранции“.

Двамата лидери заявиха, че тяхното предложение е „да се улесни бързото приемане на финансовия пакет чрез установяване на двупистов процес“.

Те се стремят да ограничат всякакви допълнителни бюджетни условия и да обсъдят на Европейския съвет дали трябва да се установява връзка между върховенството на закона и финансовите интереси на Съюза.

Унгарският министър-председател Орбан заяви, че страната му ще подкрепи Полша в продължаващия европейски бюджетен спор заради настояването на ЕС държавите-членки да зачитат върховенството на закона или ще загубят достъп до бюджетни средства.

Орбан, застанал редом с премиера на Полша Моравецки, подчерта, че настоящото предложение на ЕС е неприемливо за Будапеща и Варшава, които ще формират тандем в дебата за европейския бюджет след съвместно вето, което Орбан нарече легитимен инструмент в спора.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *