Зам. главният прокурор: Президентът да не се меси в съдебната власт! Ние сме независими!

България отблизо

Към настоящия момент няма никакви основания да бъде искана оставката на главния прокурор, както и на който и да било прокурор, по повод водените досъдебни производства.

Това заяви зам.-главният прокурор Даниела Машева в ефира на БНТ.

Прокуратурата не води репресия. Тя води досъдебни производства.

Машева коментира и акциите в президентството. По думите и, президентската сграда не се ползва с имунитет. „С абсолютен имунитет се ползват само президентът и вицепрезидентът. Тази акция е извършена с разрешение на българския съд, които е счел, че има достатъчно доказателства. Прокуратурата не действа избирателно. Има еднакъв подход към всички лица, които са извършили престъпление“, посочи зам,-главният прокурор.

„Прокуратурата осъществява своите законни функции. Неоснователни са твърденията, че прокуратурата е зависима“, допълни тя. По думите ѝ, защитата на прокуратурата идва от средата на самата прокуратура, „ВСС в частност адвокатската колегия излезе с няколко позиции, че президентът накърнява Съдебната власт“, заяви тя.

„Главният прокурор не е безконтролен. Главният прокурор се отчита по дейността на прокуратурата както пред Висшия съдебен съвет, така и пред народните представители. По всяко време може да даде обяснения пред депутатите, както и по своя инициатива“, посочи още тя.

По думите ѝ ВСС е върховният орган на Съдебната система и само той може да се произнесе по искане за отстраняване на главния прокурор. „С тези изявления на президента се нарушава принципът за разделение на властите.

Аз мисля, че няма нищо притеснително какво ще е това становище на Конституционни съд по повод президента. Това питане е направено принципно и аз не мисля, че то е обвързано с конкретната личност на г-н Радев“, уточни тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *