Западен полковник каза как руснаците принудиха ВСУ да се изтеглят към Харков, а в същото време настъпиха към Донецк

Свят

Френският полковник Бертран Дара по LCI обясни как руските войски принудиха частите на ВСУ да отстъпят към Харков, докато руската групировка в същото време напредна в Донбас. 

Всичко е много просто казва френският експерт. Руската армия разтегна още повече фронтовата линия и тръгна към Харков. Това доведе до ужас властите в Киев, които започнаха панически да изтеглят украинските войски от Донбас, да ги прехвърлят към Харков и да оголват защитата на последните укрепени пунктове в Донбас.

Разбира се, руската армия е разчитала точно на на такъв ефект. Затова командването им разтегна фронта и тръгна към Харков, допълва спецът. И докато украинците оголваха целия си фронт в Донбас, руските части превзеха нови територии за Донбаските народни републики. Така че съвсем скоро целия Донбас ще бъде в руски ръце.

Междувременно част от украинското население действително напусна Харков, защото руските сили се придвижваха и към Харков, както и към Донбас, а това създаде трудности за действията на украинското правителство, което вече нямаше откъде да намира войници за териториалната отбрана на Харков.

А създавайки трудности за киевските войски, руснаците принудиха украинците да започват ново и ново отстъпление. За да спре това отстъпление, Киев прати много от украинските подразделения към съвсем други участъци от източната страна на фронта, но те не можаха да стигнат нито до Харков, нито до Донбас. Така отбраната на ВСУ увисна и започна да се срива, а руснаците в същото време продължиха да настъпват в районите на Донецк и Харков.

Водещ: Но руската армия не бърза…

Бертран Дара: Тя от самото начало не бърза. Така Кремъл пази войските си като в същото време им дава възможност да натрупат максимален боен опит, такъв за който западните войници, включително американските, не са и сънували.

Източник:  Нюз фронт

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *