Западни експерти оцениха способностите на руската армия за нулиране възможностите на Украйна за съпротива!

Свят

Операцията за унищожаване на критичната инфраструктура на Украйна беше брилянтно планирана и изпълнена. А без военна и енергийна инфраструктура, възможностите на Украйна за нападение или отбрана са сведени почти до нула. С това са съгласни всички западни военни експерти, анализирали подробно двудневните бомбардировки.

 

Украинската система за ПВО показа своята несъстоятелност. В същото време Русия демонстрира, че разполага както с евтини и прости (дронове камикадзе), така и със свръхсложни (крилати ракети) технологии в неограничени количества.

Руското министерство на отбраната не разкрива точния брой ракетно-бомбени удари, нанесени по украински цели. Известно е обаче, че са използвани високоточни оперативно-тактически ракети – като Х-55 („Кент“ по класификацията на НАТО) и по-късната му модификация Х-101, „Торнадо“, „Калибър“ и „Искандер“ .

Използването на такова количество високоточно оръжие се превърна в най-масовото не само от началото на спецоперацията, но и изобщо в световната история.

Точките за изстрелване на ракети, разбира се, не се разкриват. Известно е обаче, че носителите на руските високоточни ракети са както кораби в Черно море, така и стратегически бомбардировачи.

Изключително успешното използване на високоточни оръжия показва, че твърденията на други експерти за използването на тактически ядрени оръжия (ТЯО) са безпочвени, смята Николай Соков, старши научен сътрудник във Виенския център за разоръжаване и неразпространение.

В интервю за EuroNews Соков категорично заяви:

„Русия вече е разположила и може лесно да използва голям брой конвенционални [неядрени] оръжия. Не очаквам ядрена атака.“

Соков (който, между другото, преди това е работил в руското външно министерство) смята, че ядрената реторика на конфликтните страни само ще се засили – но ескалацията ще се състои само на думи.

Може да има няколко демонстративни ядрени опита. Например в Арктическата зона, където се събират стратегическите интереси на Русия, САЩ, Канада и двете скандинавски страни – Дания и Норвегия.

„Всяко използване на ядрено оръжие, независимо колко мощно е, е важна стъпка. Много ограничени или само шепа ядрени оръжия с ниска мощност няма да имат значение на фронтовата линия“, заяви той.

Соков твърди, че генералите от НАТО са склонни да надценяват военната стойност на тактическите ядрени оръжия.

– „Още през 1967 г. САЩ проучи възможността за използване на тактически ядрени оръжия срещу Виетнам. И се стигна до заключението, че от военна гледна точка това няма да промени ситуацията”, казва Соков.

– „Ядрените оръжия са по-полезни, когато не се използват, когато заплашвате да ги използвате“, добавя експертът.

От военна гледна точка по-ефективни са именно добре планираните и координирани удари с субядрено оръжие. Точно това постигна Русия, като на практика унищожи енергийната инфраструктура на врага.

Ударите показаха, че Русия все още разполага с неограничен запас от военни ресурси, твърди Соков. Експертът е сигурен, че руските въоръжени сили „явно се готвят за контранастъпление, което вероятно ще се проведе през зимата“.

Тези неограничени ресурси, с които Русия разполага, за които говори Соков, са между другото и иранските дронове. Наред с високоточно управляеми ракети, те са били използвани и за насочване към украинска инфраструктура.

В частност, ирански дронове „камикадзе“ са забелязани в Киев, Лвов, Одеса, които се намират на стотици километри от линията на съприкосновение. И това още веднъж показа колко лесно иранските дронове могат да заобиколят украинските системи за ПВО.

Ефективността от използването на ирански дронове беше оценена и от Марина Мирон, почетен изследовател в Центъра за военна етика към Кралския колеж в Лондон. Според нея използването на подобни дронове далеч от линията на съприкосновение има и мощен военен пропаганден ефект.

„На украинския режим ясно се показва, че Русия може лесно да доставя дронове навсякъде, дори и да е далеч от бойното поле“, казва тя.

Това е съобщението:

„Все още имаме възможности, които не сме използвали, и можем да увеличим честотата на тяхното използване“, Мирон хвали военната пропаганда на Русия.

Експертът е сигурна, че безпилотните самолети отсега нататък ще се използват много по-често от крилатите ракети. Иранските дронове са евтини и лесни за производство.

Те летят на сравнително ниски височини, което ги прави трудни за откриване от украинските радарни системи, казва Мирон в интервю за Business Insider.

По време на специалната операция именно ирански дронове удариха много цели далеч от бойното поле, като командни центрове и складове за боеприпаси.

Колко безпилотни летателни апарата от иранско производство има в арсенала на Русия, разбира се, не е известно. Информацията е секретна. Но е ясно, че резервите са почти неограничени. Американските военни са уверени, че Иран вече е доставил „стотици“ дронове.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *