Започна се: АЕЦ „Козлодуй“ остава с един реактор. Не е ясно докога

България отблизо

АЕЦ „Козлодуй“ остава с една функционираща мощност неясно докога, работи се по отстраняване на теча в единия от четирите парогенератори на VІ блок, който е спрян за превантивен ремонт от 14 юни. Анализират се причините за повтаряемостта на инцидента от октомври 2022 г. насам, стана ясно в четвъртък при изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в парламента, където също така се повдигна въпросът парогенераторът да се смени изцяло с такъв от доставените за АЕЦ „Белене“, а депутати поискаха ядреният регулатор да извърши проверка в ядрената централа.

„Към настоящия момент не бих се ангажирал и нямам информация от АЕЦ „Козлодуй“ кога ще бъде готов блокът“, заяви Малинов. Считам, че на първо място трябва да гарантираме сигурността и безопасността на експлоатацията на блока и на българското население, каза още той.

Проблемът с теча за пръв път беше озвучен, след като в края на октомври 2022 г. блокът бе спрян само часове след пускането му в експлоатация след годишен планов ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво. Няма и два месеца по-късно мощността отново протече и започна наблюдението на парогенератора. През април 2023 г. проблемът пак се появи и се наложи спирането на мощността, за да протече отново няколко месеца по-късно.

Миналия септември от ядрения регулатор обявиха, че са поискали от АЕЦ „Козлодуй“ да извърши обстоен анализ на историята и поведението на парогенератора на VІ блок. Тогава информация беше, че течът е около 30 милилитра на час при проектно допустима граница от 4 литра на час. Обяснено бе, че тогавашният теч е на завой на топлообменните тръбички в парогенератова, а при планираното годишно спиране през октомври 2023 на мощността ще се затапи проблемният участък. Със специални сонди трябваше да бъдат проучени всички 11 хиляди топлообменни тръбички в проблемния парогенератор, за да се провери валцовката им и да се види дали няма изтъняване на метала или други дори и нищожни пукнатини, които може да предизвикат бъдещи течове.

От Агенцията за ядрено регулиране тогава обясниха, че ако се установи изтъняване на стената на тръбичката над 60 процента, тя ще се затапва превантивно. Отделно на Института по металознание е възложен анализ за причините за течовете – дали става въпрос за възможни дефекти на метала или неговото стареене, дали причината е във вибрациите заради кипенето или е друго, каза миналия септември председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

Резултатите от анализите така и не са оповестени, а към момента не се съобщава къде е течът и дали ще се предприеме поредно затапване на течащия участък.

От думите на министър Малинов не става ясно и какво точно ще се анализира сега и в какъв срок ще приключат проверките. В изявлението си пред депутатите той посочи, че ще е анализира и пригодността на парогенераторите, доставени за АЕЦ „Белене“, за използване на мястото на проблемното оборудване на VІ блок.

Колко ще продължат и тези анализи също не е ясно и при това положение се очертава вероятността за много дълъг престрой на реактора. В момента това не е проблем за пазара, тъй като отпадането на 1000-мегаватовата мощност от пазара се компенсира от слънчевите паркове. Но ако това продължи прекалено дълго, не е ясно как ще се отрази върху цените на електроенергията на борсата.

Засега предупреждението на АЕЦ „Козлодуй“ към „Електроенергийния системен оператор“ е, че мощността няма да работи до 30 юни, но е ясно, че престоят на реакторът ще е по-дълъг.

Малинов каза още, че ако се налага, ще възложи и външна експертиза за причините за повтаряемостта на теча.

И той, като шефа на ядрената централа Валентин Николов преди ден, увери, че радиоактивният теч след спирането на реактора е около 8 куб. м, като това е станало в херметична среда. Няма пострадали служители на ядрената централа, нито повишаване на радиоактивния фон на територията на помещението. Виновните за инцидентите с този теч, причинен от човешка грешка, временно са отстранени от работа. Министърът каза още, че персоналът в ядрената централа ще бъде подложен на допълнителни обучения за безопасност и сигурност.

Източник Гласове

Tagged

1 thought on “Започна се: АЕЦ „Козлодуй“ остава с един реактор. Не е ясно докога

  1. фокушима изляха милиони тонове радиоактивна вода каза:

    нашитех велики генераторни специалисти на шайката геп ,бастисаха ПАВЕЦ Чайра след 2 години ремонт. СЕГА ЩЕ БАСТИСАТ И 6 БЛОК НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ. ТОЛКОВА СА КАДЪРНИ ШАЙКАДЖИЙТЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *