Започна се! Протестът ескалира, има сблъсъци между полиция и миньори в центъра на София, прииждат и земеделци

България отблизо

Недоволни земеделци изсипват вълна в центъра на София. 

По думите им разсипана вълна има на бул. „Руски“, в района на БНБ и пред сградата на бившия партиен дом, където от септември заседават народните представители.

 

„В Триъгълника на властта ври и кипи. Има страшно много народ“, коментира столичанин.

Полицейското присъствие в района е засилено, стана ясно още от думите му.

По-рано днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че след 14:00, след приключване на протеста на миньорите и енергетиците, протестиращите земеделци ще бъдат пред Министерския съвет.

Междувременно репортер на БЛИЦ съобщи, че напрежението на протеста на миньорите е ескалирало и се е стигнало до сблъсъци с полицията.

Докато синдикалните лидери са били на разговор с премиера Денков, изнервените работници са влезли в конфликт с охраняващите протеста служители на реда. Последните обаче са успели да овладеят ситуацията и нещата са се успокоили.

Миньори и енергетици от въгледобивния сектор излязоха на национален протест, организиран от КНСБ и КТ “Подкрепа”. Около 4000 души от цялата страна пристигнаха за протеста в София.

Шествието им тръгна от площада пред храм-паметник “Александър Невски” и премина по централни столични булеварди, които бяха блокирани.

Протестният митинг се проведе в Триъгълника на властта – пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.

Протестиращите настояват за конкретни решения за запазване на енергийната обезпеченост.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров предоговарянето по ПВУ с цел намаляване на емисионните проценти не се е случило.

“Нямаме никакво развитие и успех. Териториалните планове за справедлив преход не предвиждат нищо ясно за бъдещето на регионите, това възобновява недоволството. Искаме властта да поеме общ ангажимент за национално споразумение за справедлив преход с точни параметри какво ще се случи до 2038 г. Имаме среща с Денков, срокът за действие е до 28 септември”, заяви той.

Снимки: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *