Захарова обясни кога френският контингент ще бъде готов за разполагане в Украйна

Свят

До 1500 френски войници могат да бъдат приведени в пълна бойна готовност за разполагане в Украйна през април, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг.

„Има нова информация за подготовката на военен контингент от Париж, който да бъде изпратен в Украйна. За тази цел командването на Френския чуждестранен легион в началото на март е одобрило състава на батальонна тактическа група от около 1500 души. Очаква се през април групата да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност за бързо устремяване към украинския театър на операциите“, посочи дипломатът, цитирана от ТАСС. Френският чуждестранен легион са елитни части в състава на френските въоръжени сили.

Тя отбеляза, че „французите продължават онази част от своята история, която трябва да бъде оставена в забвение – дело на техните предци, които са се занимавали с тайния износ на културни ценности от Украйна, включително антични византийски икони за предполагаемото им опазване във Франция, както се изразяват“.

Думите на Захарова се потвърждават от редица публикации във френските медии и WallStreet Journal. Според изданието Еманюел Макрон е успокоил лидерите на Съединените щати и Германия, че ако руската армия удари френските части в Украйна, няма да има нужда от намеса на НАТО (чл. 5 „за колективната отбрана“ няма да бъде активиран).

През март мащабни маневри  се проведоха в района на Крьоз във Франция във военния лагер „Ла Куртин“. В учението, продължило от 8 до 14 март, е участвал 2-ри полк на Чуждестранния легион, базиран в Ним от 19 февруари. Близо 800 легионери, 120 превозни средства, включително 40 бронирани машини „Грифон“ са взели участие във военното учение в провинцията и улиците на Гере. В учението са участвали и изтребителна ескадрила, както и армейско подразделение за лека авиация (хеликоптери, бел. ред.).

На 5 март 2024 г. френското военно командване и командването на Легиона са одобрили числеността на личния състав на батальонна тактическа група, която да включва 1500 войници. В нея влизат: рота за материална поддръжка и две инженерни роти, до 6 моторизирани и бронирани пехотни роти, както и оперативният екип, съобщи La Montagne. Френската медия допуска, че целта на сформирането на тази рота е да бъде разположена в Украйна.

Автор: obektivno.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *