Здравният министър и оперативния щаб с извънредни новини! Въвеждат почти пълен локдаун в цялата страна!

България отблизо

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

„ Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на министерски съвет”, обяви здравният министър.

 

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболеваемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

 

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

Здравният министър Костадин Ангелов предложи удължаване на извънредното положение до края на месец март, стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет.

Проф. Ангелов предложи още пълно преустановяване на присъствените занятия във всички университети, затварянето на училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества, както и затварянето на барове, заведения и моловете.

1. Удължава се срокът на извънредното положение до края на м.март догодина.

2. Преустановяват се учебните занятия във всички ВУЗ-ове, училища, детски градини и детски ясли.

3. Забраняват се нощните заведения

4. Затварят се всички ресторанти и заведения за обществено хранене

5. Затварят се МОЛ-ове

6. Забраняват се всички екскурзии

 

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на подобен натиск. За мен най-важно е опазването на живота и съм готов да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, като подчерта, че това не е локдаун. Няма да има и КПП-та, тъй като те са се оказали неефективни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *