Зеленски няма да говори на откриването на първото заседание на НС. Вижте причината

България отблизо

Зеленски няма да говори на откриването на първото заседание на 48 – ото НС. Това стана ясно по думите на депутатът от ДБ Надежда Йорданова. 

Припомняме, че коалиция ГЕРБ – СДС предлага партиите в 48-ото Народно събрание да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да отправи видеообръщение към народните представители на живо по време на първото заседание на парламента, съобщиха от централата на партията.

Към тях се присъединиха ДПС, ПП и ДБ.

Все още незаклелите се депутати взеха решение да не канят Митрофанова и посланика на Беларус и го пратиха във Вътрешното министерство.

От Външно пък веднага приеха решението, въпреки че то е нелегитимно.

На него остро се противопоставиха от БСП и „Възраждане“.

Декларациите на тези две партии и реакциите им дълбоко възмутили украинския президент.

Според коментари в социалните мрежи, той решил, че е нежелан, а България подкрепяла Путин.

В добавка пък се обидил от речта на президента Радев, който днес каза, че по-важни за депутатите са проблемите на България и народа й, отколкото кой ще присъства и кой ще изнася речи при откриването на НС.

Заден даде и парламентът, като обяви, че ще го покани по-късно.

„Ние желаем да бъде изслушан г-н Зеленски, но считаме на първото церемониално тържествено заседание не е подходящо това да се случи“, коментира Никола Минчев.

„ДБ многократно е заявявала и е правила предложение да се покани президентът Зеленски да направи изказване пред българския парламент. На днешната среща това, което постигнахме като съгласие, още на първия председателски съвет да се отправи покана да се изкаже в следващо пленарно заседание“, каза от своя страна Надежда Йорданова от ДБ. Обсъдено е било обстойно, че Зеленски не трябва да говори в деня на конституирането на 48-ото НС, потвърди и тя.

„За съжаление колегите следват една лоша последователност от миналия парламент“, каза след срещата Георг Георгиев от ГЕРБ, а Екатерина Захариева добави: „Очевидно се притесняват от БСП“ по адрес на ПП и ДБ.

„С тези консултации искаме да измие срама от предишното управление“, заяви Даниел Митов от ГЕРБ на влизане в парламента. „Ние бяхме партията, която внесе проектодекларацията в парламента. Няма нищо изненадващо в нашия ход“, припомни Екатерина Захариева, според която в 47-ото НС ДБ и ПП се ослушвали заради БСП. Тя коментира репликата на президента Радев, че за партиите не са на първо място проблемите пред българските граждани.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *