Зеленски тропна по масата и се скара на НАТО. Разигравали го

Свят
Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува НАТО, като каза, че е ”абсурдно“ да не се определя времева рамка, в която Украйна да бъде поканена да се присъедини към военния съюз.

„Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определена времева рамка нито за поканата, нито за членството на Украйна. Изглежда няма готовност нито да поканим Украйна в НАТО, нито да я направим член на алианса.“, написа той в остро формулирано изявление в Twitter.

НАТО се съгласи през 2008 г., че Украйна ще стане член на военния пакт, но не се ангажира със срокове. На срещата на върха във Вилнюс стана ясно, че Алиансът ще отправи ясен сигнал и ще подкрепи Киев, но това не означава покана за членство. Българският премиер акад. Николай Денков заяви, че очаква да се определят ясни условия, при които Украйна да получи покана и отсече, че това няма да се случи, докато страната е във военен конфликт със съседна държава.

Зеленски подчерта, че във Вилнюс се обсъждат определени формулировки без участието на Украйна и подчерта, че тази формулировка е за „поканата за членство в НАТО, а не за членството на Украйна“.

„Несигурността е слабост. И аз ще обсъдя открито това на срещата на върха“, каза Зеленски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *