Земеделците с нови протести: Спрете да ни лъжете, скандират трактористи и блокират пътища

България отблизо

С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния път Русе – Велико Търново край село Поликраище днес.

 

Пътят беше затворен в 10:00 часа и според организаторите на протеста ще остане блокиран до 14:00 часа.

Животновъдите изляха 16 тона прясно мляко от цистерна. На място се образува километрична колона. Движението край Поликраище се осъществява по обходни маршрути.

Протестиращите са от всички браншове и продължават да искат оставката на земеделския министър. По думите им меморандумът, който пописват днес следобяд МЗ с БАК, не е защитен българския интерес, не е решен проблема с украинския внос, няма мерки срещу вноса на зеленчуци и плодове от Турция и Македония, липсват предложения за подобряване на условията по зелената сделка и др.

„Земеделието е отрасъл, изцяло зависим от природата и климата, а същевременно държавата ни поставя условия, които са безумни“, посочи Марин Богомилов, председател на Земеделската кооперация „Росица“ в село Поликраище. Ние сме под постоянно наблюдение и под постоянен стрес дали не сме сбъркали при попълването на документацията, а в крайна сметка не знаем, при условие че изпълняваме всички европейски изисквания, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, ако не свършим даденото технологично мероприятие в определен момент, в следващия ще бъде късно. Европейските директиви са едно, климатът и условията на полето – друго, допълни той.

Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с изисквания, които утежняват и без друго тежката работа на полето, каза Богомилов. Той посочи, че през 2023 година стопаните са работили на загуба заради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията заради увеличението на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата.

Междувременно в 12 часа започва поредната среща при министъра на земеделието. Две от браншовите фермерски организации, които продължават протестите, са при него на преговори. А следобед би трябвало да бъде подписан и финалният вариант на споразумението, в което са записани компенсациите и обещаните законови промени за земеделците.

„Тук заставаме ония неправителстевни организации от аграрния сектор, които не бяха допуснати до преговорите. Които според мнението на министъра не са истински и които не са от удобните“, посочи Венцислав Върбанов – Асоциация на земеделските производители.

„Министърът вчера в изявлението отново излъга: „Те нищо не искаха от мен, искат ми оставката“… Ние искахме това, което сме написали и нямаме нито един отговор, нито един. Нито от МЗХ, нито от премиера. Моята ферма е на 3 км от Румъния. Аз с какво съм по различен – на кого да продам млякото, че да предпочетат да минат през моста и да вземат 780 евро на една крава, там по трите обвързани субсидии, които са достъпни“, попита Димитър Зоров – Асоциация на млекопреработвателите.

„Този път протестът няма да бъде мирен. Аз и колегите си поемаме отговорността, извиняваме се на обществото. Нашите хора са убедени, че това трябва да бъде прекратено. Незабавно се отправяме към премиера с молба, за да тръгнем да работим всички за спасяването на българското земеделие“, коментира Бойко Синапов – Обединени български животновъди.

По-рано днес по-рано Цанко Цанков – член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, обяви, че протестът днес продължава в над 50 горещи точки в страната. „Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото не са изпълнени нито една от точките от меморандума, от исканията на бранша“, каза той.

„Ние не знаем какво споразумение ще се подписва днес с част от земеделските организации, научаваме за това от новините“, каза Цанко Цанев.

По думите му представителите на камарата са били изгонени от преговорите в Министерството на земеделието в края на миналата седмица, затова протестите им продължават. Той посочи, че в камарата членуват 80 процента от производителите на мляко, 40 процента от производителите на зърно, 100 процента от производителите на ориз и на рози, 90 на сто от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари.

Цанев каза, че протестите ще продължат, защото няма промяна по условията на зелената сделка, не са разпределени пропорционално парите за обработваемите площи, които са между 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от основните искания на протестиращите.

„Противопоставят се браншовете и тези действия се извършват с участието на министъра на земеделието, като се гонят представители на различни организации от работните групи“, заяви Цанев. Той посочи, че дори да се подпише споразумение днес, то ще бъде между трима-четирима души, но ще липсват представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни. „Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при условие, че те съществуват от близо 20 години“, каза той.

Представителите на асоциации продължават да настояват за оставката на министъра на земеделието. „Нашите искания са толкова политически, колкото и на тези, които искат министър Вътев да запази поста си“, подчерта Цанев.

Недоволните земеделци обявиха, че утре ще влязат с трактори и машини в София и ще протестират пред парламента.

Очаква се да се включат около 4000-5000 фермери.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *