Земеделци с трактори блокираха пътища в цялата страна, заканват се на правителството

България отблизо

Земеделци с трактори започват протести в цялата страна. Очаква се да бъдат блокирани над 80 основни пътни артерии. Демонстрациите стартират, след като земеделците отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за онези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

Фермерите се присъединяват към протестите на зърнопроизводителите и искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Това съобщиха от Българския фермерски съюз.

Същевременно в Народното събрание ще се проведе Комисия по земеделие, на която ще се обсъдят проблемите в сектора.

 

ВРАЧАНСКО

Десетки машини се събраха от рано сутринта в град Мизия. Това беше и причината за затруднено придвижване по пътя от Враца. Земеделските стопани се заканиха да блокират движението за ферибота Оряхово – Бекет.

„Всички тези хора излизат заради отношението на управляващите към целия сектор. На три поредни срещи започват едни преговори, а се стига до нещо друго. Това си е подигравка. Сектор „Зърнопроизводство” е единственият, който не е бил подпомаган”, заяви Румяна Ангелова.

„Хората излизат на пътя, защото търпението им е изчерпано”, коментира Петър Пешев, председател на врачанската структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Товарните автомобили няма откъде да минат. За всички останали пътят е свободен”, заяви Румяна Ангелова.

РУСЕ

В Русе производителите от различни сектори планират блокада със земеделска техника на „Дунав мост”.

ВИДИН

Във Видин пък движението ще бъде спряно временно по „Дунав мост 2”.

СТАРА ЗАГОРА

Близо 200 селскостопански машини блокираха входа към АМ „Тракия” до Стара Загора. Полицията е организирала обходен маршрут, движението по магистралата не е спряно.

 

 

Блокиран беше и пътен възел „Петолъчката”.

 

В ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS Георги Радев, представител на зърнопроизводителите от Сливен, каза, че предложенията на властта не се доближават до исканията на протестиращите.

„Смятаме, че Денков е некоректен. Няма как да кажеш на някого, че ако е на загуба, ще бъде подпомогнат от държавата. Обещаха промени в законите. Никой не вярва на това“, каза той.

Янка Попова от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация заяви, че са възмутени от факта, че през няколко месеца поставят едни и същи теми на масата за преговори. „Дори Европа проумя, че тези въпроси са важни за сектора. Но нашите политици се опитват да ни залъжат“, каза Попова.

Тя посочи, че не са получили плащанията си за месец декември. „Нямаме никакви сигнали за последващите плащания от кампания 2023 г, а сме изпълнили ангажиментите си“, посочи Попова.

Косьо Петров от Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ каза, че не протестират само за пари, а за цялостна промяна на политиката по отношение на пазарите, работната ръка и др. Той посочи, че проблемите са много, а нищо не се променя.

Границата с Румъния вече е затворена и в двете посоки. Жечко Андрейнски от Видинският съюз на зърнопроизводителите заяви в ефира на „Твоят ден“, че „всеки лев, вложен в земеделие, ще носи повече печалби от другите отрасли“.

Със своя блокада от 13 февруари в протестните действия ще се включат и от сдружение „Обединени български животновъди”. Те настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Пред NOVA председателят на сдружението Бойко Синапов обясни защо.

„Той не можа да се справи със задачите, които поставихме като бранш. Ситуацията в сектор „Животновъдство” е под всякаква критика. Министър Вътев си позволи да излезе и да обяви, че е изплатил всякакви субсидии, но излъга. В момента сме в колапс и имаме да получаваме страшно много средства, които са предвидени за 2023 г.”, заяви Синапов.

Той отговори и на обвиненията, че са изплатени помощи за „виртуални“ животни.

„Ние от бранша сме поставили този въпрос. Всички знаем и сме обяснили на министър Вътев къде са тези животни. Има такива, които са във ветеринарната система и се използват, само за да се заявяват пасища”, каза Синапов. И обвини ресорния министър, че е „разделил бранша”.

Източник: Нова тв

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *