ЗЛОВЕЩА тайна за фалита на КТБ се РАЗБУЛВА! Вижте кой се намесва! Няма да повярвате!

България отблизо

Налагане на санкции срещу главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски е била една от основните теми, които са обсъждани във Вашингтон и Брюксел преди дни.

Очаква се, резултатите от разследването на двамата пудели на Борисов, за съпричастност във фалирането на КТБ и за нарушаване на човешки права, да бъдат оповестени публично в началото на декември.

Дали това ще стане, е голям въпрос. Но истината е, че ако някой знае тайната за принудителния фалит на КТБ, това са американците. По простата причина, че те първи обявиха КТБ за „гнила ябълка“, защото в нея имаше капитали на мощната руска Външнотърговска банка.

И с това дадоха зелена светлина за разграбването на злополучната КТБ, от Борисов и неговите пудели.

Но нека припомним най-напред, че тези западни санкции са политически инструмент, който даде възможност на САЩ да осъществява нов натиск срещу Русия.

Според закона, на санкциониране подлежи „всяко чуждестранно лице“, за което въз основа на „достоверни доказателства“ се установи, че е замесено в убийства, изтезания или грубо нарушаване на международно признати човешки права, или са засегнати лица, извадили наяве случаи на корупция и незаконна дейност на държавни служители. Отговорност може да се търси и от държавни служители, които са участвали в корупционни схеми, включително и за присвояване на чужди активи за лична изгода, както и срещу всеки, който е подпомагал, спонсорирал или предоставял някаква подкрепа за тази корупционна дейност.

Но…има и допълнение, което превръща закона в политическа гилотина.

Санкциите се налагат еднолично, по решение на президента на САЩ. И са две: недопускане на територията на САЩ, което означава отмяна или неиздаване на американска виза. И блокиране на банкови сметки или имущество, което се намира в САЩ. Законът няма как да действа извън територията на Щатите, затова и мерките, които могат да се налагат по него, са ограничени на американска територия.

Производството започва по искане до президента. И трябва да съдържа „достатъчно достоверни доказателства“. Решенията на президента за налагане или прекратяване на такива санкции са публични.

И как няма да са „публични“ като целта им е политическа, а не съдебна за установяване на истината.

Самата процедура, обаче, по събиране на „достоверни доказателства“, изготвяне и представяне на искането за налагане на санкции пред президента, както и произнасянето по него, е много дълга. И отнема месеци и години. Така че бързо развитие по случая, едва ли може да се очаква.

Освен това, съдейки от досегашното приложение на „закона Магнитски“, мотивите за налагането на такива санкции винаги са били политически. И затова е твърде малко вероятно да се стигне до налагане на наказания за граждани на една „приятелска“ на САЩ страна, при това членка на НАТО. Още по-малко пък, на представители на нейния управленски елит.

Затова до оставка на Цацаров или до някакъв гръмовен срив в бизнеса на Пеевски надали ще се стигне. Даже визите им за САЩ ще останат непокътнати.

Понеже САЩ отново ще спазят своя принцип: Кучи син, но наш кучи син.“

   Автор Иво Македонски,  istinata.net   

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *