Ивайло Калфин: Не знам да има нещо тайно в българските избори!

България отблизо

Проатлантическата принадлежност не трябва да я утвърждаваме с гонене на руски дипломати, а с ежедневна сериозна работа.

Това каза Ивайло Калфин, член на Националния съвет на АБВ и бивш министър на външните работи в ефира на ТВ „Европа“, цитиран от „Фокус“, във връзка с отзоваването на руски дипломати от страната.

„Обикновено няма информация какво точно са намерили службите и винаги предполагаме, че те си вършат работата. Има две странни неща в този случай. Едното е, че информацията не излезе от Външно министерство, а от прокуратурата“, каза още Калфин.

Той смята, че в този случай се е търсила публичност от страна на главния прокурор. Според него тази публичност се търси от негова страна и това най-вероятно е свързано с началото на мандата му. Калфин отбеляза, че от друга страна това очевидно е договорено с някои от партньорите. „Също нещо много странно след това от три посолства ни приветстваха за това, че сме изгонили двама руски шпиони. Това също не е нормална практика“, уточни още Ивайло Калфин. Според него държавата ни не стои добре в такава конфигурация.

Калфин се спря и на темите, по които се твърди, че руските дипломати са ни шпионирали. „Едната е свързана с изборния процес. Не знам къде е класифицираната информация в изборния процес и сигурно има много неясни неща, включително за нас българите, щом чужди шпиони ровят в това как се правят избори в България.

Другото са темите, свързани с енергетиката. Сигурен съм, че и българските мисии в чужбина и чуждите в България следят въпросите, свързани с геополитиката и включително с енергетиката много внимателно. Дали са имали достъп, дали са търсили класифицирана информация. Това само прокуратурата може да каже“, допълни още Калфин.

Според него, ще има и реципрочни действия от страна на Руската федерация.

Ивайло Калфин казва всъщност, че в изборите няма никаква тайна информация, която би интересувала разузнавателните служби на Русия. Да не говорим, че в енергетиката, почти всичко ни е направила Руската федерация. Като започнем с АЕЦ „Козлодуй“ и свършим с реакторите и площадката на АЕЦ „Белене“. Значи се оказва, според прокуратурата“, че руските разузнавачи ровят в нещата, които тяхната държава сама е направила за нас.

Следователно логиката показва, че в обвиненията на прокуратурата срещу двамата руски дипломати, не само няма доказателства, но няма и логика. Тези обвинения, по всяка вероятност, са повдигнати под благосклонния поглед на посолствата, които поздравиха Гешев, че обвинил руските дипломати. Понеже съвпаденията се натрапват. Започваме да строим Балкански поток и хоп, изведнъж Гешев възобновява дело от 2014 г. с измислени обвинения спрямо руски дипломати. В същото време, веднага се намесва и Екатерина Захариева, която пък гони същите дипломати.

И всичко това, за да ни скарат с Русия и да не строим Балкански поток. И да разрушат нашата енергийна сигурност, която Русия изгражда от десетки години чак до днес. Защото поздравленията на Запада са насочени към тези, които разрушават енергийната сигурност на България. И ни карат да се поставим в зависимост от Турция, от която ще купуваме ток, ако нещата продължават да вървят така. А за шистовия американски газ, да не говорим, защото ще го купуваме от другия край на Земята и то на космически цени.

Ето ви българска енергийна сигурност по американски.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *