Иван Костов: Ще гласувам за Васил Терзиев! Григорова е крачка назад в демокрацията, която аз извоювах!

България отблизо

Бившият премиер Иван Костов подкрепи индиректно на втория тур в София кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Васил Терзиев. В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия Костов заяви, че ще гласува на втория тур и няма да е с „не подкрепям никого“.

„Аз ще гласувам. Призовавам хората от демократичата общност да гласуват. За част от демократичната общност ще бъде труден избор. За мен това, че трябва да отида да гласувам, е категорично. Няма как да се отметна. Не можем да избягаме в този момент

Трябва да гласуваме, „не подкрепям никого“ не е вот в този момент“.

В началото на кампанията бившият лидер и създател на ДСБ изрази силни резерви към кандидатурата на Васил Терзиев, заради ДС миналото на неговото семейство.

Министър-председателят в периода 1997 – 2001 г. каза, че руската пета колона в България постави на върха на страната свой агент за влияние.

„Тази пета колона се опитва да овладява все повече властови позиции в страната. Като казвам агент за влияние, имам предвид президента Радев. Обработва се общественото мнение през възприятието на хората, за да се създадат у тях убеждения срещу европейското единство“, обясни той.

”Хибридната война е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през генериране на фалшиви новини. Целта ѝ е да насочи хората срещу базови ценности – като демокрация, като пазарна икономика. Като се нарича капитализма ”корупция” например”, продължи Иван Костов.

 

„Вижте колко много хора участват в това нещо и в този смисъл намирам кризата за взела много големи мащаби в България. Затова трябва да се гласува“, посочи Иван Костов.

Бившият премиер коментира и скандала с машините преди местните избори.

Аз искам да виждам в това неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази много сложна и опасна ситуация, в която ние се намираме, защото техни хора, техни лица, назначени от тях или техни представители, първо създадоха провокацията на ДАНС, която въобще няма да коментирам от гледна точка на компетентност. След това създадоха този ажиотаж в председателския съвет на на Народното събрание, което въобще няма правомощие, след това това отиде в ЦИК, който взе решение, с което наруши закона за избирателни права“, изреди Иван Костов.

Защото ЦИК ще решава дали ние имаме доверие, ние тримата, имаме ли доверие ние да гласуваме с машини или нямаме. Всеки човек може да прецени това, така казва законът. Законът казва, че всеки избира с какво да гласува. Вижте какво стана накрая с Върховния административен съд. Удивителното му решение е, че законът действа по един начин преди първия тур и по друг начин на втория тур“, допълни той.

Бившият премиер коментира кризата в Близкия изток, като посочи, че нашите власти се взряха само в риска от усилване на бежанската вълна, който според него е с ниска вероятност да се случи.

Големият риск всъщност трябва да се гледа на фона на руската хибридна агресия спрямо всички западноевропейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. Хамас фактически създаде нова линия на разделение – изправяйки големи мюсюлмански общности срещу правителствата. Това крие огромен риск да се генерира насилие и безредици“, алармира Костов.

Бившият премиер изрази мнение, че войната е започнала да произвежда нови напрежения.

„Много хора ще се противопоставят на това, което войната е произвела. Самите правителства в рамките на обществата не могат да реагират адекватно. Битката за убежденията на хората се води от много години. Няма противопоставяне на тази пета колона, която разедини българското общество. Имаше много активни мероприятия през годините, както ги нарече премиерът Денков“, обясни той.

Относно втория тур на местния вот, Костов отбеляза, че това, което се случи с машинното гласуване, е неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази много сложна ситуация, в която се намираме.

„Техни хора създадоха провокацията на ДАНС, която въобще няма да коментирам от гледна точка на компетентност. ЦИК взе решение, с което наруши закона и ни отне избирателни права. Удивително е решението на ВАС. Трябва да разберат тези, които ще поправят Конституцията, че проблемът отива до съдилищата. Всъщност се посегна на демокрацията в нейната сърцевина – на изборния процес в България. Това действие беше колективно. Трябва да се гласува, аз призовавам всички хора от демократичната общност да гласуват, защото ние сме демократи, когато правим трудни избори, а не когато правим лесни избори. За част от демократичната общност очевидно изборът ще бъде труден“, допълни той.

Изправени сме пред нова световна война. Хората отново се намират в безпътица и смятат, че един военен конфликт може да е решението, но това не е така. Демокрацията е жива, когато трябва да правим трудни избори.

 

В Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази в годините преди Първата световна война, заяви Иван Костов, министър – председател в периода 1997 – 2001 г.

Хамас” създаде нова линия на разделение. Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби”, обясни Костов.

Според него у нас определението „хибридна война” остава неизяснено.

 

„Тя е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през лъжливи новини. Целта й е да промени убежденията на хората, да ги насочи срещу базови ценности”, поясни той.

 

Истинският проблем на Първата световна война е пълната безпътица в главите на хората. Ние сме на прага да създадем същата безпътица.

Tagged

4 thoughts on “Иван Костов: Ще гласувам за Васил Терзиев! Григорова е крачка назад в демокрацията, която аз извоювах!

  1. ………..ЩОМ Костов казва че ще гласува за Терзиев …………………….значи че ТЕРЗИЕВ е тотално прецакан !

    1. Абсолютно вярно!…И има наглоста да коментира!…Продажник!…За съжаление не е само той…

  2. ОТ ТЕБ ЗАПОЧНА РАЗРУХАТА НА ДЪРЖАВАТА И КОРУПЦИЯТА ТИ СЪСИПА ЦЯЛ НАРОД БЕЗУМНИКО

  3. Абсолютно вярно!…И има наглоста да коментира!…Продажник!…За съжаление не е само той…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *