Ивет, която наръга баба си 54 пъти: Съжалявам, тя беше невероятен човек! Пуснаха внучката на Виолета Донева под домашен арест

България отблизо

„Безкрайно обичам баба. Тя беше един невероятен човек и ужасно съжалявам за стореното!“.

Това заяви през сълзи в съдебната зала Ивет Стайкова, която през есента на 2022 г. намушка с нож 54 пъти баба си – обичаната актриса от миналото Виолета Донева. Пенсионерката издъхна от кръвозагуба в собственото си жилище в столичния квартал „Изток“. Тя бе намерена от свои близки след няколко дни, паднала на пода в локва кръв.

След кратко разследване криминалистите откриха, че в жилището на Донева не е влизано с взлом. Всички следи сочели към внучката Ивет. От ученическите си години младото момиче е имало проблем с дрогата. Тя отсъствала от училище и се събирала в неподходящи компании. Бързо развила зависимост към наркотиците.

Предположенията на криминалистите се оправдаха в хода на разследването – Ивет е поискала от баба си определена сума пари, с която да си купи дрога. Донева категорично отказала да даде дори лев, което отключило яростта на внучката. Тогава Стайкова грабнала голям кухненски нож и започнала да ръга баба си, която я е отгледала.

Актрисата Виолета Донева на младини

Ивет е лежала и в психиатрични клиники заради съмнение за отключена параноидна шизофрения, научи „Труд news“ от свои източници. Състоянието често се наблюдава при хора, които злоупотребяват с тежки наркотици.

И така – вече година и половина Стайкова е в ареста за убийството на баба си, а по-рано днес стана ясно, че тя ще може да напусне решетките и да бъде поставена под домашен арест. Внучката е изявила желание да бъде на адреса на другите си баба и дядо, по майчина линия.

Адвокатите на Стайкова бяха заявили пред съда желанието ѝ да направи изявление пред медиите, но по време на делото и запитана от съдията дали иска да разговаря с журналисти, тя се отказа от първоначалното си намерение.

Според прокуратурата тя е наръгала възрастната жена 54 пъти в нощта на 18 октомври 2022 г.

Защитата на подсъдимата поиска домашен арест с гривна за Ивет, защото още няма в сила присъда и е съдействала изцяло на органите на реда. От държавното обвинение бяха категорично против, като прокурорът по делото подчерта, че съпричастността ѝ към убийството под въздействието на наркотици, по никакъв начин не е разколебано.

Виолета Донева в компанията на Ламбо. Филмът е „Обич“ от 1972 г.

„Още повече, че налице са примери, че електронната гривна не гарантира, че няма начин да се укрие. Освен това предвид това как ѝ влияе приема на наркотици, няма гаранция, че няма да извърши ново посегателство, този път към другата си баба и дядо“, допълниха от обвинението.

Преди да вземе окончателното си решение, съдебният състав поиска от защитата актуален телефон на бабата или дядото, след което се оттегли на съвещание. По време на него съдия Милен Михайлов увери, че се чул с бабата, която е потвърдила, че желае Ивет да излезе под домашен арест и да живее при тях.

Младата жена се съгласи да бъде доброволно подлагана редовно на тестове за наркотици от полицаи при проверка на адреса. Накрая съдебният състав реши, че променя настоящата най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ с по-лека – домашен арест с електронна гривна.

Неведнъж Ивет е признавала пред магистратите, че няма ясен спомен от фаталния 18 октомври 2022 година, тъй като е била под въздействието на наркотици. И се кълне, че никога не е искала да умъртвява баба си, особено по този жесток начин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *