Иво Христов: Брюкселската демокрация се превръща в карикатура!

Свят

Евросъюзът зацикля и може напълно да спре, защото се опитва да съществува на базата на невъзможни компромиси.

Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Иво Христов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Компромис между страните членки, относно разпределението на портфейлите. Компромис между партийните групи в рамките на Европарламента, относно формирането на мнозинство и пак разпределението на портфейлите като втора цедка. Най-сетне и компромис между водещи институции на съюза. Като се насложат тези три компромиса, резултатът винаги е посредствен.

Затова Европа има все по-посредствени лидери“, обясни той. Иво Христов каза също, че що се отнася до Брекзит, той се превърна в някакъв сериал и всеки коментар изветрява бързо. „Тъй че дори не си струва да бъде коментиран. Но от панорамна гледна точка Брекзит стана заложник на вътрешната политика на Великобритания. Има много хора в консервативната партия, които недолюбват премиера Джонсън. Има много хора в лейбъристката партия, които не харесват своя лидер Корбин. Има враждебно отношение на целия парламент към изпълнителната власт. Виждаме, че втори британски премиер е саботиран от парламента. Има разкол в самото общество“, допълни той.

Журналистът Иво Христов подчерта, че като резултат, всеки реди своята краткосрочна и средносрочна политическа стратегия, ползвайки Брекзит като лост, затова и нямаме особен напредък. „Демократичният Евросъюз не успява да постигне съгласие с демократичните държави-членки. Това превръща самото понятие „демокрация“ в някакъв вид карикатура в очите на множеството. А това е опасно“, поясни Иво Христов./focus-news.net/


Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *