Иво Христов шокира с разкритие за бъдещето на еврото. Кой насила иска да ни смени валутата?

България отблизо

Еврото не е в най-бляскавия си период. Украинската криза също изсмуква силите на еврото и има неясен бъдещ развой. Затова и някои мъдри държави не бързат да прекрачат този праг. Ако преди десет години еврото изглеждаше съвсем естествен и безалтернативен избор за България, то днес аз имам резерви не толкова заради България, която се подготвя по този път, колкото заради бъдещето на самата обща валута.

Често изтъкват аргумента с неизбежното поскъпване на някои стоки след приемането на еврото, но това не е най-сериозният контрааргумент на влизането в еврозоната.

 

Смятам, че бъдещето на общата европейска валута съвсем не е ясно.“

„Бюджетът, предложен от служебния кабинет, уплаши партиите. Едните казаха: „Европа ни е приоритет, еврото на всяка цена“. Другите казаха: „Не даваме достатъчно на бедните, трябва да дадем повече.“ Популизмът и от двете страни сега е поставен на изпитание с бюджета.

 

Или казваш, че си съгласен с по-голям дефицит и с това българите трябва да получат съответните социални плащания, за да оцелеят в кризата, или казваш: „Затягаме коланите, зарязваме ви, Европа е нашият хоризонт.“ И едните, и другите са в конфуз и бяха приземени от трезвия проектобюджет, който накара партиите да се разбягат като хлебарки при запалена лампа“, каза още Христов.

 

По думите, му за стопляне на отношенията между Румен Радев и Бойко Борисов не може да се говори.

 

„Репликите, отправени от Борисов към президента („Ако диктаторите в света са като мене и тебе, ние сме страхотни, дай боже, на всеки такива“), са част от актьорския талант на бившия премиер. Той е способен да извади вярното изречение във всеки момент, да бъде ефектен.

 

Просто отношенията няма как да бъдат толкова конфликтни, както по времето, когато действащият премиер задушаваше действащия президент с всички инструменти на изпълнителната власт. Сега Борисов просто не е на власт“, смята евродепутатът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *