Изборите в Галиче, или кой ще спечели „Като две капки вода“? /коментарът, който предизвиква размисъл/

България отблизо

Два избора стояха пред България тези дни.

Първият – кой ще стане кмет на Галиче, империята на Ценко Чоков, а вторият кой ще спечели предаването „Като две капки вода“.

Колкото и странно да звучи двете събития имат нещо много общо.

В селото бе докарана тълпа верни на ГЕРБ гласоподаватели, нищо, че не живеят там. И пред очите на цяла България бе извършена типичната за партията изборна манипулация.

Лошото у нас е, че и политиката, и шоупрограмите си приличат и няма никаква изненада – победителите са предизвестени. Както се казва – приличат си като две капки вода.

И като става дума за „Капките“ тям пък не беше нужно да се вкарва тълпа верни гласоподаватели, а само Фънки. Той през цялото време толерираше фолкпевеца Константин и не спря да сипе хвалебствия, дори когато Коцето се дънеше като кифладжия на сцената и правеше невероятно гротескни образи.

Всичко това си има цена разбира се. Фънки се сприятели с Константин, а на няколко пъти излязоха снимки как пие и се забавлява на аванта в чалготеката му. Единият черпи с уиски и мезета, другият гласува с десятки. Направо като на избори. Нашенски.

Фънки буквално смачка първо изключителната Маргарита Хранова, после започна да се гаври със Софи Маринова заради английския й, хвалеше Златка, но й даваше ниски оценки и през цялото време избутваше към върха приятеля си.

Тази вечер победител ще стане Коцето. С най-много СМС-и. Пратени, или непратени от наивни зрители. Гласуването става по телефони, няма никаква прозрачност за хората кой как е гласувал, не се вижда процесът, не се предоставя възможност да се следят резултатите и вероятностите да бъдат манипулирани са толкова много, че печатницата в Костинброд просто може да им диша праха.

На Маги Халваджиян пък не му пука кой ще спечели, важното е СМС-и да валят и касичката да се пълни.

Живеем в една парадоксална действителност.

Гласуваме и не знаем къде точно отива гласът ни.

Дали ще е на избори, дали ще е на шоу, все тая.

Шоупрограмите станаха копи-пейст  на жалкия ни живот.

Пълна подигравка с вота ни, където и да го дадем.

Искат го само за статистиката.

Иначе победителите са ясни и избрани предварително.

Шоуто стана политика, политиката – шоу!

Абсолютна гротеска!

За Бога, братя, защо гласувате?

Трябва, но пред урните!

Всички, заедно!

Останалото е безсмислено!

Станислава Славова , istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *