Извънредно! Общонационална стачка парализира България в четвъртък. Протести и блокади затварят страната!

България отблизо
Миньори и енергетици десети ден са на блокадата на “Прохода на Републиката” и АМ “Тракия”, а днес започнаха и подписка с искане за широка подкрепа за ефективна стачка. Допитването е до колегите, които не са по блокадите в този момент.

Обсъжда се и възможността следващата седмица да се организира национален протест на различни места в цялата страна. Евентуално това ще се случи в четвъртък. Целта на подписката е хората, които подкрепят миньорите, да могат да се включват в демонстрацията, предават от Българската национална телевизия.

 

Решението за стартиране на подписката бе взето на своеобразно общо събрание на протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица-Изток“ на блокадата на АМ “Тракия”. Подписката трябва да бъде подкрепена от 50+1% от работниците.

 

До утре ще трябва да уточнят и точните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятия в „Марица-Изток“.

 

Припомняме, че до тук се стигна заради така наречените териториални планове за справедлив преход, които трябва да определят начина, по който ще бъдат разпределени средствата по ПВУ за регионите, засегнати от зеления преход. В него е записано, че няма да има затваряне на ТЕЦ-ове.

 

Плановете обаче предизвикаха гняв в сектора на енергетиката – мнозина се опасяват от загуба на работни места. В крайна сметка бе постигнато споразумение на среща между синдикатите, протестиращите и изпълнителната власт, което бе гласувано и прието в Народното събрание. Ден по-късно обаче то се оказа неприемливо за част от протестиращите – докато едните вдигнаха блокадата на АМ “Струма”, други останаха на АМ “Тракия” и “Прохода на републиката” със заявка именно за ефективни стачни действия.

 

До организирането на ефективна стачка, миньорите са твърди в намерението си да оставят затворени основните пътни артерии – автомагистрала „Тракия“, Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково. Ще напишат и отворено писмо до институциите, в което ще поставят срок за изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *