Извънредно! Рашидов хвърли оставка като депутат, напуска ГЕРБ и политиката

България отблизо

Подавам оставка и като народен представител и напускам партия ГЕРБ и политиката. Това обяви Вежди Рашидов след разразилия се скандал.

Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка и като народен представител в 49-тото Народно събрание  и напускам партия ГЕРБ и политиката. Това заяви днес Вежди Рашидов.

Ето как се стигна дотук.

С цинични думи по отношение на жените, станали жертва на насилие, депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов предизвика скандал в пленарната зала и вълна от гневни коментари в социалните мрежи.

Той окачестви жените, жертви на домашен терор, като „леки“ и направи препратка към това, че изнудват мъжете. Той обвърза изказването с пример на известен режисьор, който „са направили на маймуна“. По подразбиране това е Кевин Спейси.

„Има и сега закони. К“во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна“, се чува да казва Рашидов по време на почивката между гласуванията на промените в Закона за защита от домашно насилие, очевидно без да допуска, че наблизо има включен микрофон.

Поредните поправки в Закона за домашното насилие бяха провокирани от обезобразяването на 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора, отприщило вълна от сигнали за насилие, а заради приемането им депутатите бяха свикани на извънредно заседание насред лятната си ваканция. Думите си Рашидов произнася близо три часа часа след началото на заседанието.

От кадрите се вижда как депутатът от ГЕРБ се приближава към трибуната, на която седят зам.-председателите на парламента и Росица Кирова се обръща към него с репликата „Дайте някакъв мъдър съвет“. В отговор Рашидов, който председателстваше в началото и това Народно събрание в ролята си на доайен, ѝ препоръчва да поставя закона по-бързо на второ гласуване и да приключват дебатите. Кирова му напомня, че това няма как да стане, тъй като депутатите имат да гласуват и ветото на президента по промените в Закона за съдебната власт, но Рашидов вече се е разпалил и обяснява, че има действащ закон, по който може да се санкционира насилието и че домашното насилие с нищо не „се различава от външното“. Въпреки подканата на Кирова да излязат от залата Рашидов продължава и тогава казва скандалната реплика, в която нарича жените на домашно насилие  к**ви, пише „Дневник“.

Като „неуместни“ и „недопустими“ определи думите на Вежди Рашидов шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Думите, изречени от Вежди Рашидов са неуместни и недопустими, особено в настоящия дебат и момент. ПГ на ГЕРБ – СДС категорично се разграничава от изказа и съдържанието и настоява Вежди Рашидов да се извини публично“, написа тя в социалните мрежи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *