Извънредно! Три партии сезират Конституционния съд за извършено национална предателство

България отблизо

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ обявиха готовност да сезират Конституционния съд за измененията в основния закон. До момента са събрани необходимите 48 подписа, каза лидерът  Костадин Костадинов пред журналисти в парламента.

„Беше извършено беззаконие, което накърнява националната сигурност. Днес узакониха националното предателство.“

Той добави, че ще искат изцяло законопроектът да бъде отменен, заради процедурни нарушения. По думите му най-големият проблем в текстовете са тези, касаещи двойното гражданство за депутати и министри.

Костадинов призова президента Румен Радев да наложи вето на конституционната реформа. Това обаче е невъзможно, тъй като законът се обнародва не от държавния глава, а от председателя на Народното събрание – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

На свой ред Станислав Балабанов от ИТН заяви, че това е най-срамното заседание, приело измененията в основния закон под натиск от срамно мнозинство.

„В момента живеем в комунистическа България. Парламентът е в Партийния дом. Шофьорът на Тодор Живков и негова охрана стои в кабинета му, а главният прокурор ще се избира от същите комунисти, по-скоро от внуците им“, добави той.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова определи промяната в Конституцията като най-голямото зло на сглобката, която си поделила съдебната власт:

„ДБ и Христо Иванов най-накрая си получават съдийската независимост, неговата мечта. ДПС получават политически зависима прокуратура, а Бойко Борисов получава едно голо обещание, че ще го пазят докрай.“

Червената лидерка добави, че ще подкрепи конституционната жалба на ИТН и „Възраждане“.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *