Излязоха нови имена на министри в служебното правителство. Вижте изненадите на Радев!

България отблизо

В публичното пространство от дни се въртят познати и по-малко познати имена на евентуални министри в четвъртия служебен кабинет на президента Румен Радев от 2017 г. насам. 

Вече се появиха повечето от тях, но реденето на кабината е продължило днес с нови варианти. Президентът искал този път служебното му правителство да бъде оглавено от жена. Най-вероятно това ще бъде проф. Емилия Друмева, секретар на Радев по правните въпроси още от първия му ден на “Дондуков” 2 през януари 2017 г., твърди „Труд“.

 

Според други обаче най-вероятният четвърти служебен премиер, назначен от Румен Радев, ще е добре познатият и признат експерт в социалната сфера Гълъб Донев. Той е секретар по демография и социални политики на президента и беше служебен министър на труда и социалната политика два пъти миналата година.

Атанас Пеканов ще е сигурният вицепремиер по европейските фондове. Той беше вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Янев.

Вътрешното министерство, което има основната роля за организирането на честен вот, вероятно ще бъде поверено на бившия служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев или на Венцислав Катинов – служебен заместник-министър, след това и заместник на Бойко Рашков.

 

Министър на отбраната в новия служебен кабинет на Румен Радев вероятно ще е главният му секретар – полк. Димитър Стоянов.

Очаква се министър на правосъдието и вицепремиер да стане Крум Зарков, един от най-активните във вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова.

За министър на икономиката се готви Димитър Данчев, който и в момента е зам.-министър. За министър на икономиката се спрягат още няколко имена, като едно от тях е на Даниела Везиева, която заемаше поста във втория служебен кабинет миналата година, след като Кирил Петков влезе в политиката с „Продължаваме промяната“.

Министър на транспорта вероятно отново ще е Христо Алексиев, който заемаше поста и в предишните служебни правителства.

Министър на туризма пак ще е Стела Балтова, която също беше на този пост в предишни кабинети на Радев.

Министър на енергетиката вероятно ще е уволненият по времето на кабинета „Петков“ бивш директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, който вече беше служебен министър в първото правителство на Радев.

За външен министър се обсъждат имената на посланика във Великобритания Марин Райков и бившият дипломат №1 Светлан Стоев.

Едно от спряганите имена за министър на здравеопазването е това на д-р Славейко Джамбазов, който е консултант по здравна политика.  За поста имало още двама кандидати – д-р Таня Андреева и д-р Емил Райнов. За министерството на финансите неофициално се спряга името на предходния служебен финансов министър Валери Белчев.

Постът на министър на земеделието вероятно ще иде при бившия служебен зам.-министър Георги Събев, но разговори са водени и с Явор Гечев, който също беше зам.-министър.

Социален министър вероятно ще стане Лазар Лазаров, който в момента е зам.-министър. За министър на електронното управление се спряга зам.-председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *