Изненада: Европейската прокуратура спипа кражби в България и две други страни от ЕС!

Свят
В първите 3 месеца от работата на Европейската прокуратура са получени 1700 сигнала и са започнати 300 разследвания. Нанесените щети на европейския бюджет се изчисляват на 4,5 милиарда евро само от случаите, които ние разследваме. Само за три месеца ние разкрихме щети в такъв размер, но имаме много малък бюджет. Затова казвам: Каква искаме да е Европейската прокуратура – тигър или малко кученце? Това е решение на политиците.

Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в интервю за телевизионния канал „Ал Джазира“.

 

Бюджетът на Европейската прокуратура е 45 милиона евро, а неотдавна Еврокомисията отказа да назначи повече експерти в службата.

 

Кьовеши посочи недостатъчния бюджет като риск и да не могат да бъдат предотвратени злоупотребите със средствата за възстановяване от пандемията. По думите ѝ в момента европейската прокуратура разследва най-вече престъпления, свързани с трансгранични ДДС измами.

 

„Имаме много малко случаи, свързани с корупция. Повечето ни случаи са за ДДС измами. Има случаи с много високи щети – над 80 милиона евро са щетите от престъпление в шест или седем страни членки. Сега Европейската прокуратура има бърз достъп до документацията на всичките 22 държави, които са част от прокуратурата и в бъдеще това разследване ще обхване всички тези държави“, обясни тя.

 

По-рано тази седмица Европейската прокуратура съобщи, че под нейния надзор днес са били задържани десет души в България, Италия и Германия по подозрение за измами с ДДС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *