Изненада: Мика Зайкова обяви нови подробности от преговорите и зарадва пенсионерите!

България отблизо

На новите депутати да се захващат още от начало яко с работа и да не забравят какво пише на входа на парламента съединението прави силата. Трябва да намерим общи точки, общи проблеми, а не да се стърси разединение. 

Това заяви Мика Зайкова по БНТ, коментирайки хода на преговорите за съставяне на правителство.

„Преговорите, които видяхме в продължение на една седмица с колегите от БСП, ДБ и с хората на Кирил Петков ми дадоха един оптимизъм, защото хората търсиха наистина пресечните точки, да можем наистина да решим проблемите. България вече не може да няма правителство. Това е пълен абсурд.

Казвам ви съвсем честно. Всеки един от нас каза какво мисли, смисъл отделните групи, кои са приоритетите, на кои политики се държи, след което си дадохме една почивка и седнахме, и политика по политика ги събрахме тези, които можем да съберем.

За тези, които искаха допълнителен анализ – решихме да направим през първите три месеца на новото правителство да се направят блиц анализи по важните неща, по които не успяхме да достигнем консенсус“, разкри Зайкова.

„Колегите от БСП държаха много на социалната политика, както и аз. Бяга дали предложение за едни по-големи социални придобивки, работна заплата, другите елементи на социалната политика. Аз дори се пошегувах с Масларова, и всички чуха, че за това трябва бюджет на САЩ, за да се осъществи, и ние също имахме наши предложения.

Бяхме разделили политиките в три хоризонтали – краткосрочни, до края на годината, и по-дългосрочни – до края на мандата. Искрено се надявам, че то ще има 4 годишен мандат“, каза още Зайкова.

По думите ѝ, изработени са общи протоколи, на базата на които ще се създаде коалиционното споразумение.

Според Зайкова ПП ще си вземе бележки и ще се съобразява със своите партньори при взимането на решенията в бъдещото правителство.

„По начина по който бяха водени всички срещи, аз мисля, че мандатоносителят не се изказва последен, защото иска да реши той какво да прави, а защото искаше да ни чуе. Искаше в рамките на тия 4-6 часа той самия да си състави мнение, къде може да отстъпи и къде може да ни убеди“, посочи тя.

Зайкова не се притеснява, че леви идеи ще се сблъскат в дясна политика.

„Не се притеснявам, защото там където говорихме за пари, присъстваше Василев и той много умело насочваше нашите мисли към възможностите на евентуалния бюджет, не само за 22 година, но и към 3 годишната прогноза. Има европейски фондове и има План за възстановяване, който ни предоставя 13 милиарда“, каза тя.

„Надявам се, че колегите, а там са и Ганев и Герджиков и нашия колега Каримански – това са все големи специалисти и те, ако правителството предложи нещо, което не е съвсем добре, ще го коригират.

Колегите в ДПС и ГЕРБ имат много добри специалисти и разчитам на техния разум, че те ще преценят съвсем коректно това, което се предлага или възраженията им да са достатъчно аргументирани.

Мислите ли , че един Хасан Адемов ще изкриви социалната политика“, каза тя.

По думите ѝ бюджет 2022 трябва да е реален, ефективен. „Ако не се краде, ако успеем с мерките, които сме предвидили да свием сивата икономика, в рамките на мандата да слезе на ниски нива, тогава ще има пари за всичко, което предвиждаме“, убедена е Зайкова.

Представителката на ИТН разкри плановете за пенсиите и зарадва пенсионерите.

„Пенсионерите няма да са ощетени. Това е взето твърдо като решение. 120 лева са до декември, но никой няма да получи по-малко пари от това, което е получавал до сега.

Някои ще получат повече. Става дума за тези, които са на минимална пенсия. Сега взимат 420 лева с преизчисляването на пенсиите те ще вземат 370, но ще оставим добавката от 50 лева и те ще вземат 420 лева.

Останалите пенсионери ще вземат и повече, защото пенсиите ще им се преизчислят с по-тежък коефициент – от 1.2 до 1.35. Няма да спрем до тук.

Пенсионната система е жестоко дебалансирана. Когато беше коалицията на ГЕРБ с патриотите се взе идиотско решение. Някои от тях поради ковида са си заминали, но от 2.4 пенсионери един милион и 50 000 взимат минимална пенсия. Това са хора с различен принос. Първия стълб ще трябва леко да се поправи.

Пенсионната система е инертна система, не може да се бръкне рязко в нея. Трябва да се направи анализ, как ще се отрази средния и личния осигурителен доход – първата част на формулата , след което този коефициент до 2023-4 трябва да стигне 1.5, но това ще стане чрез проучване.

Второто нещо, което трябва да се направи е вторият стълб, който трябва да му се даде малко свобода. Може да стане по два начина. На първо време може да се разреши на ПОД да правят малко по-рискови операции. Това не е рисковано. Или, ако всеки един човек, 50% от парите да бъдат управлявани консервативно, а с останалите му пари, с негово разрешение, дружеството да прави по-рискови вложения. Но това ще стане след анализ“, обясни тя.

Тя също заяви, че реформата на пенсионната система може да продължи в друга посока.

„5% отиват във втория стълб. Защо трябва да е 5%? Вноската може постепенно да расте. В цяла Европа и свят пенсионните системи са капиталови, не са разходно-покриващи. Ние сме единствените в ЕС с такава система“, каза тя.

Зайкова изрази менени, че ако някой се надява, че инфлацията няма да расте, сигурно греши.

„Колегите в сектор енергетика са разработили тяхна система, която предлагат. Не е хубаво аз да я обяснява, защото не разбирам, но работата е там, че България има монтирани 10 000 мегаватчаса мощности.

България не страда от липса на ел. енергия. България ползва годишно 3-4-5, останалото го продава. Аз питам : Защо, след като ние не страдаме от липса на ел енергия, защо цените за вътрешния пазар и за външния трябва да са еднакви? Това е проблем, който трябва да се реши. Има и много други буфери“, обясни икономистката.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *