Изненада! Президентът Радев блокира министерските оставки!

България отблизо

Държавният глава Румен Радев блокира промените в кабинета, внесени от премиера Бойко Борисов!

Проблемът се оказа главен комисар Младен Мартинов, който трябва с указ на президента да бъде освободен от поста си в МВР, за да стане вътрешен министър. Вчера предложението на правителството е изпратено до президента, но до този момент няма отговор, което стана ясно в началото на заседанието на парламента.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че в деловодството на Народното събрание не е внесен указ на президента Румен Радев, с който освобождава Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Поради тази причина тя предложи гласуването да отпадне.

„За“ предложението ѝ гласуваха 121 народни представители, 23 бяха „против“, а 32 се въздържаха.

„Ако указът бъде внесен в рамките на днешния ден, гласуването отново ще бъде включено в дневния ред“, посочи Караянчева.

Бойко Борисов внесе проекторешението си за кадрови промени в кабинета вчера.

Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев депозираха оставките си по настояване на премиера заради тежката катастрофа край Своге.

На тяхно място да назначат инж. Петя Аврамова за регионален министър, Младен Маринов като вътрешен министър и Александър Манолев като транспортен министър.

 

Ако се стигне до гласуване днес, коалиционните партньори – ГЕРБ и Патриотите, ще подкрепят оставките, а и новите министри. От БСП и ДПС вече обявиха, че ще гласуват против. Неясен остава вотът на Воля, от който обаче не зависи нищо.

 

Засега няма информация защо президентът не е освободил  Младен Маринов като главен секретар на МВР и така избирането му за вътрешен министър става невъзможно.

Причината е най-вероятно, че Борисов е забравил да поиска писмено освобождаването му поради назначение на нова работа, както е по закон.  Явно е решил, че президентът чете медии и ще изчита сам да подпише указа. 

 

Резилът се оказа пълен, тъй като МВР изпрати и прессъобщение, с което покани всички журналисти днес да проследят церемонията по предаването на властта веднага след гласуването в парламента.

Само че в момента няма какво да се гласува…

 

 

 

Tagged

2 thoughts on “Изненада! Президентът Радев блокира министерските оставки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *