Изненада: Руската армия сваля ракетите на HIMARS като гнили круши!

Свят

Военният експерт Владислав Шуригин е похвалил уменията на руските зенитчици, които са се научили да свалят американските ракети от системите HIMARS с помощта на руските зенитно-ракетни комплекси „Бук М-3“, съобщават световните издания.

 

Специалистът отбелязва, че боеприпасите на американските системи са един от най-сериозните противници на противовъздушната отбрана. Както споделя още експертът, те могат да бъдат поставени наравно с „Ураган“, но са по-точни. Тези ракети обаче са достъпна мишена за руските ракети „Бук“ и „Панцир“.

По думите на офицер от ПВО от групировката „О“ , батареята му вече е свалила не един HIMARS в небето на Донбас. Въпреки че, по мнението на офицера, това не е било лесна задача.

„Най-трудната цел, върху която сме работили, са ракетите HIMARS. Тези снаряди … летят на много голяма надморска височина. Ние поне ги откриваме (ракетите) до 22 хиляди метра височина. Трудността се състои във факта, че обхватът е за кратко, времето за вземане на решение е минимално…

Нашите бойни екипажи се справят доблестно със задачата да стрелят, буквално в рамките на 10 секунди… Ефективната площ на разпръскване на тези снаряди е много малка, само нула единица Следователно целта се счита за малка и високоскоростна“, каза източникът.

Въпреки това, според офицера, зенитчиците все пак се опитват да ги свалят. „Професионализмът на нашите войници се издигна на най-високо ниво и сега не е проблем да се борим с тази система“, подчерта той.

Както каза Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, Вашингтон и неговите съюзници са обещали да предоставят на Киев повече от 20 HIMARS, от които 12 вече са прехвърлени в Украйна.

От 2014 г., по време на конфликта в югоизточната част на Украйна, бойците обстрелват не само въоръжените сили на републиките, но и мирните градове на Донбас от тактическия комплекс „Точка-У“. По мнението на офицера от ПВО, унищожаването на тези ракети за екипажите на Бук М-3 не е сериозен проблем.

„Всички останали цели, включително оперативно-тактически ракети, бяха успешно сваляни в 95% от случаите … Ние носим отговорност, в допълнение към прикритието на нашите военни обекти, отговорност за живота на цивилните граждани. Ето защо ние вярваме, че нашата противовъздушна отбрана е своеобразна шапка и щит на Донбас от въздуха“, каза офицерът от ПВО.

Ето защо, когато зенитчиците казват, че са свалили тези цели, това е страхотно. Това говори за високото ниво на конструкторите, които са успели да заложат в нашата система за ПВО параметри за десетилетия напред“, добавя експертът Шуригин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *