Изненада: Украйна се отказва от НАТО!

Свят

Игор Жовква, заместник-ръководител на кабинета на президента, каза, че Украйна временно отказва да предприеме стъпки за присъединяване към НАТО.

Това беше обсъдено в негово интервю за FT.

 

По този начин ОПУ признава, че присъединяването не е възможно в краткосрочен план.

„Членовете на НАТО отхвърлиха нашите стремежи. Ние няма да направим нищо друго в това отношение“, каза Жовква.

На срещата на върха в Мадрид НАТО ще приеме нова версия на ръководния документ – стратегическата концепция. Предишната версия задължава Северноатлантическия алианс да развива партньорство с Украйна. В новото издание НАТО трябва да потвърди това партньорство.

Украйна също така иска всякакви препратки към Русия като партньор да бъдат изключени от стратегическата концепция. Последната версия гласи, че НАТО се стреми към „истинско стратегическо партньорство“ с Русия и смята сътрудничеството между НАТО и Русия за стратегическо значение.

Жовква призна, че очаква всякакви препратки към Русия да бъдат премахнати. Но някои страни искат да оставят път за диалог.

„Не е достатъчно само да зачеркнете думата „партньор“… Очакваме стратегическата концепция на НАТО да съдържа по-строги и по-сурови предупреждения срещу руския агресор. Чувствайте се свободни (това е моят призив към членовете на НАТО), когато формулирате разпоредби относно Русия“, каза Жовква.

Според него е важно войната в Украйна да бъде описана в документа.

„Ако членовете на НАТО не разкрият истинската ситуация на случващото се в Европа, в Украйна, тогава този документ ще бъде друг документ, абсолютно ирелевантен“, добави Жовква.

Както УНИАН писа, президентът Владимир Зеленски е сигурен, че ако Украйна беше член на Алианса, битката за нейната независимост все пак щеше да се проведе.

„Ако Украйна беше в НАТО, сигурен съм, че пак щеше да има битка за независимостта на Украйна. Но щеше да е различно. Мисля, че е така. Нямаше да има толкова много загуби, можеше да има някакви малки военен конфликт или провокации от Русия, техните разногласия и други подобни. Но вярвам, че щяхме да спасим голям брой хора“, каза държавният глава.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че гаранциите за сигурност на Украйна трябва да бъдат обсъдени след края на войната, започната от руския президент Владимир Путин.

Според проучванията подкрепата на украинците за членство в НАТО е намаляла.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *