Израел атакува Хамас над земята и под земята

Свят

Навлязохме в нова фаза във войната. Това каза израелският министър на отбраната Йоав Галант във видео в събота. 

 

„Снощи земята в Газа се разтресе. Ние атакувахме над земята и под земята. Ние атакувахме терористи от всякакъв ранг на всяко място.“

Говорителят на гражданската защита на Газа Махмуд Басал каза пред АФП, че „стотици сгради и къщи са напълно унищожени, а хиляди други домове са повредени“.

Свидетели казаха, че по-голямата част от бомбардировките са били концентрирани в района Джабалия в северната част на Газа. Ударите оставиха широки кратери по улиците и сринаха много сгради в района.

Израелските сили ще продължат започналите през нощта операции срещу тунели и друга инфраструктура на „Хамас“ в ивицата Газа, както и срещу лидери на ислямисткото движение, заяви още министърът на отбраната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс.

Междувременно израелските военни отново призоваха палестинците да се евакуират от северната част на ивицата Газа преди предстояща израелска операция.

Израел, който твърди, че групировката „Хамас“ е разположила свои оръжия и сили сред цивилното население, призовава жителите на Газа да се преместят на юг за собствена безопасност.

„Това е спешна военна препоръка. За тяхна непосредствена безопасност призоваваме всички жители на северната част на ивицата Газа и град Газа временно да се преместят на юг“, заяви говорителят на военните Даниел Хагари в социалната мрежа „Екс“, цитиран от Ройтерс.

„Предстоящата операция на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) има за цел да неутрализира заплахата от страна на Хамас прецизно и интензивно“, допълни Хагари.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *