Икономист предупреди: Ще има незапомнена инфлация при преминаването от лев към евро!

България отблизо

На 1 януари 2024 г. е целевата дата за присъединяване на България към еврозоната. Дали страната е готова да въведе еврото, какви промени ще настъпят и какво ще поскъпне при въвеждането му, дискутираха икономическите експерти Стоян Панчев и Владимир Сиркаров по БНТ.

Според Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика, еврото не трябва да се въвежда у нас.

Смятам, че сегашната ни система е значително по-добра. От една страна тя взима всички плюсове, които бихме имали в еврозоната и изолира голяма част от минусите. На практика основният проблем с влизането е, че ние нямаме аргумент за това“, коментира той.

Икономистът Владимир Сиркаров е на друго мнение обаче. По думите му темата е изключително важна за страна ни.

„По-дълбоката евроинтеграция парира едно евентуално политическо решение за отмяна на валутния борд, примерно в един бъдещ период и преминаване към изцяло дискреционна политика на Българската централна банка, което крие своето рискове“, каза Сиркаров.

Припомняме, че на никой политик досега не му е идвало на ум да ликвидира валутния борд по простата причина, че тогава ще хукне инфлация и народът ще го изхвърли от политиката. Валутният борд крепи държавата, а влезем ли в еврозоната бордът ще изчезне и курсът на евро/лев ще стане плаващ. Което е много лошо за обикновените хора.

Експертите обясниха, че има два процеса при приемането на евро валутата у нас – директното преминаване към нея и последващ по-продължителен процес. Според Пенчев преминаването към евро валута може да крие опасности.

„Ние в момента влизаме в един глобален инфлационен цикъл. Ние го виждаме с новините за цената на тока, газта, парното. Инфлацията ще бъде много сериозен проблем и това интегриране с еврозоната може да засили тези ефекти до незапомнени стойности“, обясни Стоян Пенчев.

Според Сиркаров обаче няма да има краткосрочна инфлация, а само много лека промяна, която ще бъде незначителна. Той допълни, че е важно да се водят тези дебати и да се коментират различните гледни точки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *