Икономист разкри какво ще се случи ако приемем еврото!

България отблизо

Животът у нас ще поскъпне, когато заменим лева с евро. Това каза за bTV икономистът Димитър Чобанов. 

Той прогнозира по-висока инфлация, защото цените у нас са под средните за Европейския съюз и даде пример със ситуацията в Литва, Латвия и Естония.

Относно увеличението на цените на основните стоки и услуги в момента, икономистът заяви, че за властта това е положителен тренд.

„Държавата по-скоро печели. Данъчните приходи се покачват, разходите – падат. Това би могло да е полезно от гледна точка на бюджетното салдо. Виждаме, че в края на тази година бюджетът ще бъде близо до „балансиран“, допълни още Чобанов.

„Със сигурност ЕРП-тата реализират доста сериозни загуби в момента. Въпросът е, че и тези дружества ще трябва да бъдат подпомагани, както в момента подпомагат производствените предприятия. Другият вариант е да им се позволи да продават на битовите потребители на по-високи цени“, заяви Чобанов.

Димитър Чобанов коментира още, че минималният размер на бюджетния дефицит за следващата година ще бъде около 2,9-3% от БВП. Той прогнозира средно дефицитът да достигне до 6 млрд. лв., допълни, че старите дългове възлизат на около 3 млрд. лв., като най-вероятно те ще бъдат рефинансирани.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *