Икономист! Чака ни жестока есен и още по-страшна зима! Вижте какво ще се случи:

България отблизо

Предстои повишаване на цените на природния газ, от което ще последва лавинообразно повишаване на всички основни цени – транспорт, отопление, електроенергия, хранителни продукти и т.н.

Това прогнозира в ефира на bTV икономистът проф. Димитър Иванов. При силно повишаване на цените се очертава свиване на потреблението, посочи той. Двигателите на икономическия растеж за последното тримесечие ще бъдат твърде слаби, отбеляза още икономистът. По думите му българската икономическа и социална есен няма да бъдат лесни.

„Икономика, която представлява остров на богати сред море от бедни, няма бъдеще”, смята проф. Иванов. „Икономическият растеж е 3,4%, но той се дължи главно на евроинжекции. Това е растеж, базиран на кредитна основа, не е основан на индустрия, на земеделие или на научно-технически прогрес”, категоричен беше икономистът.

Голяма част от богатите ще си изнесат капиталите от страната. Моят призив към тях е в никакъв случай, в името на България, да не го правят, подчерта проф. Димитър Иванов. Богатите в България, особено родените през 30-годишния период на прехода, не се родиха от въздуха, а от съвокуплението им с управляващи, с правителства и с банки, посочи той.

Според него България се нуждае от сериозно подмладяване на държавната и местната администрация и от съкращения на излишните  структури на министерства, агенции и други държавни органи, преди да се пристъпи към увеличаване на бюджетните заплати на калпак.

Армията от чиновници се увеличава за сметка на икономиката и работниците.

Нашата икономика по официални данни представлява 3,3 % аграрен сектор, 24% – индустриален и останалото – сектор на услугите- продажба на собственост, брокери и т.н„ Може ли да изнасяме адвокатски и финансови услуги? Продавачи и консултанти? Не можем. Светлото бъдеще, което Премиерът предвижда със сектора на услугите, е невъзможно, категоричен е професор Иванов.

Според него иде есента на нашето недоволство.

Последвана от зимата, в която само богатите ще могат да си плащат сметките.

В политически план зимата също ще е сурова.

За някои и фатална.

Автор Станислава Славова, istinata.net

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *