Илиян Василев каза какво ще принуди Борисов да подаде оставка! Ще се учудите!

България отблизо
Вкарването на социален елемент и стачки в предприятия, които са на път да фалират, защото или са обект на рекет или са подминати от ”благодатта” на правителственото внимание, ще принуди Борисов скоропостижно да си събере багажа и да напусне МС, а може би и страната. И това е неминуемо.
Така започва посланието във Фейсбук, с което бившият дипломат, а сега адвокат Илиян Василев се опитва да вдъхне нова сила на протестите.

Това са последните данни за изпълнението на консолидираната фискална програма. Това че приходите са „почти“ изпълнени ви дава представа за подценена прогноза, за да остане по-голям излишък за изпълнение, продължава той.

Но това което шокира е сривът в изпълнението на разходите – само 41 процента изпълнение и от отново подчертавам – при занижените показатели!? Обяснението, че се дължи на повишени пенсии заради решение от юли 2019 не е убедително, защото то би трябвало да бъде отчетено при приемането на бюджета. Изпълнението на приходи също е относително високо благодарение на евросредствата, докато данъчните и неданъчните падас с близо 6 процента, като трябва да се има пред вид че част от постъпления са от инерция от първото тримесечие.

Но най-големият проблем е че правителството не финансира антикризисни мерки в мащаб, който е съпоставим както с другите страни, така и с мащабите на кризата. Мерките са спорадични, изолирани една от друга, и с малък ефект. На пръв поглед това е по-добрия вариант, поне да не харчи средства, но от друга страна – подкрепата на граждани и фирми да преодолеят кризата има смисъл само ако е навременна. Иначе парите отиват за опелото.

Което ни връща на първоначалната прогноза че протестите ще придобиват все по-отчетлив социален и икономически характер.

 

Илиян Василев, Фейсбук

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *