Илон Мъск се отказа да работи с Пентагона! Ето защо

Свят

Отказът на Илон Мъск да активира сателитната комуникационна система Starlink, за да може Киев да атакува Черноморския флот на Русия предизвика безпокойство сред американските военни. Това съобщи Пентагонът, пише Асошиейтед прес.

Американските въоръжени сили са силно зависими от цивилни доставчици на различни услуги, така че Пентагонът не изключва ситуация, подобна на случилата се в Крим, да се случи отново, но следващия път с с американските военни.

Според министъра на военновъздушните сили Франк Кендъл, е възможно американската армия да се окаже без комуникации или нещо друго, ако цивилните доставчици спрат да предоставят определени услуги.

Според министъра, Пентагонът има много въпроси по този проблем, които трябва да бъдат решени.

Засега не са приети цялостни решения на проблема, но вече е предложено в бъдещите споразумения с доставчиците на услуги да се включи специална клауза, която да отразява евентуалното използване на услуга или продукт за военни цели.

Подчертава се, че тази клауза отсъства във вече подписаните споразумения, никой не е предполагал, че това може да се случи.

По същество Мъск с действията си създаде прецедент, който може да бъде последван от множество съдебни дела от компании, сътрудничещи на Пентагона. И това е съвсем реален сценарий, както се казва, нищо лично, просто бизнес.

Припомняме, че Киев обвини Илон Мъск, че е изключил сателитните комуникации на Starlink в Крим, което доведе до прекъсване на украинската атака срещу корабите на Черноморския флот.

В отговор предприемачът заяви, че Starlink не работи в Крим и той не е активирал мрежата, защото са искали да я използват за военни цели, за да атакуват полуострова, а това не е в потребителското споразумение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *