Има справедливост и възмездие: Ето какво е принудена да направи Германия за страните от ЕС, чиито икономики смачка!

Свят

Това, което Наполеон Бонапарт се опита да постигне с оръжие, Еманюел Макрон успя да постигне с дипломация и политически натиск: Париж вече управлява парите на ЕС, а германските данъкоплатци ще плащат френските дългове и социални програми. И не само френските.

Има, обаче, и още нещо, много по-страшно за Германия. Победата на Еманюел Макрон над Ангела Меркел по въпроса за „коронабоновете“ ще има за Германия и за онези няколко държави, които се награбиха от ЕС на гърба на останалите, същите последици, както Първата световна война.

На пръв поглед изглежда, че флагът на Франция все още не се вее над Бранденбургската врата, но Германия всъщност ще плати такива репарации на Франция и другите държави от ЕС, че ситуацията е по-скоро като поражение в истинска война. Трябва обаче да отбележим, че за пред публиката всичко изглежда чинно и благоприлично. 

Под предлог, че се бори с коронавируса, Ангела Меркел, след дълга и яростна съпротива, се съгласи да пусне така наречените „Коронабонове“. Това всъщност са трилиони евро, които ЕС като цяло, а всъщност Германия и други държави с повече или по-малко надебеляла от грабежи икономика, ще дават на Франция, Италия, Испания и другите държави, да ги харчат, заради пандемията.

Обемът на първия транш на „Коронабоновете“ е 500 милиарда евро. Както Би Би Си подчертава, „френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел са се договорили, че парите трябва да бъдат предоставени под формата на безвъзмездни средства.“

Преведено на езика на суровата икономическа практика, това трябва да се чете по следния начин: германци, холандци, шведи и австрийци ще разтворят кесиите си, а парите ще отидат в помощ на страните от „европейския юг“, които успешно пречупиха съпротивата на „Желязната Ангела“. По всяка вероятност със заплахата, че ако не получат парите, и то безвъзмездно, еврозоната просто ще бъде унищожена, а след нея и целия ЕС.

Не бива да се изключва, че именно тази заплаха е имал предвид Еманюел Макрон като намекна, след капитулацията на германския канцлер, че тези 500 милиарда евро са първата стъпка, за да може „еврозоната да остане единна“.

На теория, дългът ще бъде изплащан от съвместния бюджет на Европейския съюз. Проблемът е, че първо, този бюджет се попълва от самите страни на ЕС, и то далеч не в равни пропорции. И второ, ако под предлог за коронавируса, Макрон и неговите съюзници са успели да „огънат“ някога непреклонната Меркел по такъв щекотлив въпрос, като безвъзмездното даване на пари, няма да е много трудно Германия да се съгласи, че Франция, Италия, Испания и други страни от ЕС трябва да плащат още по-малко за бюджета, особено по време на пандемията и възстановяването, а Германия, Австрия, Дания и Холандия – много повече.

В Европейския парламент вече се отправят искания за създаване на пакет за „стимулиране на икономиката“, на стойност два трилиона евро, а не 500 милиарда, както се говореше досега. Което означава, че има всички шансове Германия и други, повече или по-малко богати държави от ЕС, да трябва да плащат пари в такива обеми, които те не могат да си представят дори в най-лошия кошмар. Освен това, италианският премиер вече написа в „Туитър“, че „безвъзмездните средства“ от 500 милиарда са „първата стъпка“. Така че, най-вероятно, Макрон и другите страни ще продължат да доят Германия.

Защото за представителите на мнозинството страни от ЕС, които загубиха от това, че се намират в ЕС и еврозоната, коронавирусната пандемия е един невероятен шанс да накарат Берлин и неговите съюзници да върнат част от огромната печалба, която им донесе ЕС и еврозоната. Понеже Германия и нейните съюзници смачкаха всички други икономики, за да просперират само те. 

Но точно в това е и тяхната съдбоносна грешка. Защото сега страните със смачкани икономики искат или много пари, за да се възстановят, или заплашват да напуснат еврозоната и ЕС, чиито регулации и заповеди само им пречат на икономическото възстановяване.

Няма да говорим за България по простата причина, че Борисов и кликата около него едва ли ще се включат в справедливите искания на останалите страни, които бяха тотално ощетени от членството си в ЕС и еврозоната. На всичко отгоре, вместо да бяга, Борисов се сили да ни натика в еврозоната, която както виждаме, има такива проблеми, че всеки момент може да изгърми. А страните, които са в нея да бъдат натоварени с огромни дългове.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

1 thought on “Има справедливост и възмездие: Ето какво е принудена да направи Германия за страните от ЕС, чиито икономики смачка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *