ИТН с жестока гавра към властта. Тези хора държат България на системи и всеки миг могат да ги изключат

България отблизо

Парламентарната група на ИТН пристигна в президентството за консултации с Румен Радев. Държавният глава трябва да проведе разговори с всички партии в Народното събрание, за да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ия парламент. 

На разговора с държавния глава се явиха председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

 

„С вашата група, най-малка на брой, но не и като качество, приключват консултациите. Ясна е целта на консултациите и тя е да се създадат условия, които максимално да подпомогнат съставянето на правителство. Всеки ден сте в парламента и затова директно отправям въпроса как виждате остатъчния политически ресурс в НС, достатъчен ли е за съставяне на кабинет и как виждате това да се случи, при положение, че първия мандат не се реализира и имате ли формула, ако получите третия мандат? Виждате ли нова политическа конфигурация, която да даде устойчиво управление. Не говорим за 9 месеца“, отбеляза държавният глава.

 

 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов взе думата след президента, за да обясни как виждат политическата обстановка в страната в момента.

„Да следим преговорите между сегашните „несглобкаджийски“ приятели е несериозно, защото се провеждат на затворени врати. Няма как да ги следим, защото не са публични. Това е някакъв пазарлък на тема постове и регулатори. Хората, които са сложени там, ще пазят политиците, които са ги сложили. Този парламент е изчерпан за съставяне на правителство по този начин“, каза той.

„Самото зачеване на това управление беше порочно. Резултатът го видяхте всички – няма закон, който не е променен 4 или 5 пъти. Изключително вредни промени в Конституцията, част от които са направили защото тук сте вие. Не разбират какво представлява президентската институция. Трябва политическа мисъл, която липсва.

В този парламент няма смисъл и трябва да отидем на предсрочни парламентарни избори. За нас правилния подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа. Тази формула би могла да се реализира в един следващ парламент. Партиите ще имат друга тежест в следващия парламент. ПП-ДБ няма да имат толкова представители, а ние ще имаме повече, други формации също и ако има разум, може да се състави и правителство“, заключи Тошко Йорданов.

Ивайло Вълчев също поиска коментар по темата, като захапа властта с нечувани сравнение.

„Дали виждаме потенциал в създаването на нещо ново в рамките на парламента – ако си представим, че тези хора, които са се събрали преговарят, те не преговарят за нещо работещо, а са роднините, които са се събрали в болничната стая и трябва да решат да оставят ли системите да работят или да ги спрат. Толкова за потенциала, който виждаме“, заяви той. 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *