И Блумбърг призна за големи загуби, които украинската армия понася

Свят

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) претърпяха значителни загуби на военна техника и жива сила със започването на така нареченото контранастъпление. Това съобщи агенция „Блумбърг“ в петък, позовавайки се на европейски служители, предаде ТАСС.

Според източника „загубите на военна техника и жива сила (на ВСУ) са значителни“. Служителят отбеляза, че остава неясно дали продължаващите операции на украинските сили са подготовка за основното настъпление или опит да се идентифицират слабостите в руската отбрана. На Запад очакват, че по време на офанзивата Украйна ще се опита да прекъсне пътищата за доставки за Крим. Американският институт за изследване на войната заяви, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна вероятно няма да има характер на широкомащабна кампания. „Най-вероятно ще се състои от много операции с различен мащаб и интензивност на различни места в продължение на много седмици“, казват анализатори.

Както съобщи по-рано „Вашингтон пост“, администрацията на САЩ смята, че ВСУ са започнали контранастъпление в понеделник, като основната им цел е да прережат сухопътния коридор, който свързва Крим и други територии под руски контрол. На 6 юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че за три дни руските войски са отблъснали всички опити за „отдавна обещаното настъпление“ на въоръжените сили на Украйна, докато загубите на украинската страна възлизат на 3715 души, 259 бронирани машини, 134 автомобила, 48 полеви артилерийски оръдия, както и 60 самолета.

Междувременно днес говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че руските сили са нанесли удари с високоточно морско и въздушно базиране на складове с боеприпаси, военна техника и въоръжение, включително дронове чуждестранно производство. Поразени са обекти, нарушено е снабдяването на групировките на Въоръжените сили на Украйна в районите на бойните действия.

Източник: ТАСС, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *