И все пак ще има балотаж между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова!

България отблизо

Въпреки прогнозите на някои социолози и социологически агенции, че нямало да има балотаж в София, и че Джамбазки щял да изпревари Мая Манолова, се случи точно обратното.

На балотаж в София отиват Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, Ангел Джамбазки е на последно място с едва 5% подкрепа.

По последни данни, на днешния първи тур, сегашният кмет е спечелил 34,7%, а бившият омбудсман – 24,6%, показват предварителните данни на „Алфа рисърч“, базирани на екзит-половете, по поръчка на bTV.

Трети е кандидатът на Демократична България и ДСБ Борислав Игнатов – 14,9%. Независимят Борис Бонев получава 13,4% от гласовете, Ангел Джамбазки от ВМРО – 4,1%, Волен Сидеров – 1,6%.

БСП ще бъде трета политическа сила в Столичния общински съвет, според екзит пола на „Галъп“:

В гласуването за общински съветници ГЕРБ получава 32,9% от гласовете, Демократична България – 17,1%, БСП – 16%, листа на Борис Бонев – 10,7%, ВМРО – 5%.

С резултат 60% на първи тур безапелационно побеждава сегашния кмет на Несебър Николай Димитров, който бе арестуван и държан в ареста само по недоказани подозрения. Това вбеси хората, които излязоха масово и си избраха за четвърти мандат своя кмет.

В Пловдив също ще има балотаж. Кандидатът на ГЕРБ/СДС Здравко Димитров получава 34,8% от гласовете, а втора е Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” – с 17,2%. Изненадващо кандидатът на ВМРО Славчо Атанасов остана трети.

На втори тур, който ще се състои следващата неделя, по всяка вероятност всички опозиционни сили ще се обединят срещу ГЕРБ и резултатът ще е съвсем друг. И без това на първи тур Йорданка Фандъкова, която досега винаги печелеше безапелационно, сега получава под 35%. А това означава, че на втори тур тя може да загуби с гръм.

Нещо повече. Избирателната активност беше изключително слаба. Дори под нивото от 2015 г. И се движи някъде около 33%.  Така че Фандъкова и Борисов ги чакат тежки времена.

Другите резултати са както следва:  За пореден път Бургас си избра кмет още на първи тур. Димитър Николов спечели доверието на 64,5% от избирателите за нов мандат.

Балотаж няма да има също във Велико Търново, където Даниел Панов от ГЕРБ получи доверието на 57,4% от упражнилите правото си на глас.

Във Варна ще има балотаж. Портних има 49% срещу 12,9 за Костадин Костадинов от Възраждане. В останалите големи градове ще има балотаж.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *