И Стефан Янев се отчая: Какъв е смисълът да си играем на котка и мишка, щом не работим за народа?

България отблизо
Решението, което от вчера не можем да вземе за това кой да ръководи парламента, е показателно, че консенсусът или съгласието в тази зала се получава трудно. Това каза Стефан Янев от парламентарната трибуна, предаде Агенция ”Фокус”.

„Вчера при откриването на 48-ото НС всяка парламентарна група направи своята реч. В тази реч представлявайки коалиция „Български възход“, аз казах, че ние сме тук, за да търсим решения в интерес на българските граждани“, заяви той.

 

„Моето наблюдение от председателските съвети е следното: първо, получи се наченките на смислен диалог или просто диалог. След това, и добрият тон от тази трибуна също беше коментиран. Да кажем, че това беше първото малко съгласие, че от тази трибуна трябва да говорим с добър тон и конструктивно. В същото време този конструктивизъм, като че липсва в тези предложения, които чуваме в момента. Не е ясно какво искаме да дискутираме – правила, критерии или избор на председател? Защото вече няколко пъти беше казано, че в продължение на тези 30 часа не можем да намерим ключът към тази врата. Направихме няколко опита в процедура по гласуване без резултат. Колко още да продължаваме в този дух?, попита Янев.

 

Говорихме на тези председателски съвети да не се фокусираме върху процедурата, уточни той. „Имаме ли прагматично решение? Дайте да обсъдим и да гласуваме кандидатурата на господин Рашидов. Нека се обединим около една кандидатура, да дебатираме плюсовете и минусите и да гласуваме. В противен случай излиза, че малко намалихме тона, но продължаваме същия разговор от вчера. Този разговор до момента не е продуктивен. Ако не го променим, има ли шанс да излезем с решение днес?, отново зададе въпрос той.

 

„Трябва да си призная, че като нова парламентарна група и хора с не много опит, имаше колеги от групата, които казаха – по-добре да не участваме в това, в дебатите за критерии за правила и да не гласуваме, докато не е ясно, че има съгласие. Аз тогава настоях все пак да се опитаме да намерим добрия тон, да се опитаме да участваме в усилията за диалог, за търсене на съгласие.

 

Но към този момент по-скоро вече се присъединявам към мнението на моите колеги и смятам, че участието на БВ в последващи дебати за критерии и правила е безпредметно. Ако има консенсус, ние сме готови да участваме в това. Но решение, което означава работещ парламент, който ще се опита да състави мнозинство, което да се опита да излъчи правителство“, каза още Стефан Янев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *