Калоян Методиев разказа защо три партии изчезнаха от полезрението и какво вещае това!

България отблизо

От началото на предизборната кампания ДБ рязко свалиха публичното си присъствие, ПП са в обяснителен режим, а Манолова обикаля страната, за да се снима с някой от тези, които си мисли, че ще й прелеят гласове.

През последните дни обаче, сякаш по команда дадена от един център, тази тройка/ДБ, ПП и ИБГНИ/ излезе от летаргията и се активира по всички възможни канали, за да громи решението на ЦИК за броене на отрязъците от машините.

 

За тях е толкова важно премахването на броенето на отрязъците от машините говори фактът, че ДБ зарязаха дори правосъдната реформа, а ПП проблемите си с Конституционния съд. ПП дори внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС), за да атакуват решението на ЦИК за контролно броене на отрязъците, защото то ще разкрие дали машините не са манипулирани. Всъщност, тези „почтени“ партии би трябвало самите те да подкрепят и насърчават такова контролно броене на отрязъците от машините, по силата на всичко, което са говорили досега за честни избори, както и по силата на всички демократични стандарти, които те уж подкрепят.

Броенето на хартиените отрязъци е демократичен контролен механизъм за проверка дали софтуера на машините не е манипулиран. Координираната атака на ДБ, ПП и ИБГНИ точно срещу решението на ЦИК да се направи проверка дали машините не са манипулирани, страда от липса на аргументи, а „тройката“ извежда на преден план като мотив единствено забавянето на процеса на броене. Ако не са наясно – абсолютният приоритет е честността на вота, а не скоростта на броенето. Не може да оставим изборния процес в ръцете на тясна група специалисти, които безконтролно да го управляват чрез някакъв софтуер. Броенето на отрязъците може да е тромаво, но дава легитимност и баланс на изборния процес. Това е важното и отговорното за избирателите и тяхната свободна воля.

Възпламененото усилие, на зарязалата уж най-важните си приоритети по кампанията „тройка“, поражда съмнение за скрита мотивация и користна цел по отношение на технологията на изборите и начина на работа на машините.

Още повече, че такива съмнения за намеса в изборния алгоритъм се появиха веднага след парламентарните избори през лятото.

Когато се бориш за демокрация, трябва да се бориш по всички начини, а не само, когато „битката“ обслужва личния ти интерес в ущърб на обществения.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *