Карадайъ взривяващо: Турция може да ни спаси от кризата! Тя се грижи за съседите си

България отблизо

Газовата криза не е само в България. Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици, независимо  дали са на власт или в опозиция  трябва да търсят решения. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в ефира на бТВ.

По тези теми ние имахме възможност да говорим и в Брюксел, когато бяхме Съвета на либералите, който се проведе преди Съвета на Европейския съюз. Там говорихме по тези теми, и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон, припомни Карадайъ.

 

Попитан дали е обсъждал тези въпроси с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с когото се видяха преди дни в Анкара, Карадайъ отговори:

„Естествените въпроси, които възникват, когато се видят политици, е за политическата картина в съответните държави и в каква форма да бъде взаимното сътрудничество. И в Брюксел, и сега в Анкара коментирахме актуалната политическа ситуация в страната. Тя е интересна за всички политици във всички срещи. И тя е, че отново сме в ситуация на предсрочни парламентарни избори, каквито три пъти проведохме през 2021. Посмяхме се в Брюксел, поусмихнахме се и в Акара, но ние споделихме, че изборите ще дойдат и ще си заминат, но след тях ще дойде тежка зима за България.

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност и за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт или в опозиция, още отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход, подчерта Мустафа Карадайъ.

На въпроса дали изходът минава през Турция, той отговори: „Да. Турция е една от държавите, чрез които тези кризи, могат да бъдат решени. Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решение за енергийните кризи в България. От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме  много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към своите съседи и към България.

Попитан какво е обещал Ердоган, Карадайъ бе категоричен: „Не сме били в ситуация да си обещаваме.”.

Ние сме направили една конкретна, актуална оценка на ситуацията и сме споделили чисто политически своите ангажименти, че в трудни ситуации можем взаимно да сме си полезни. Друг е въпросът, че когато става въпрос за такива важни проблеми, в кризисни ситуации, в тежки кризи, политиците и най – вече властта, но и опозицията много сериозно трябва да си дават сметка за действията, поводите,  оценките, коментарите, които правят, каза още Карадайъ.

По повод предстоящите избори Карадайъ заяви, че е неизбежно да има коалиция.

„Коалицията е неизбежна, въпросът е каква коалиция – крайни десни болшевики и крайни леви социалист. ПП още не е регистрирана партия, Слави има регистрирана партия, но все още без онзи политически образ, за да определим каква е партията, за да определим, какви са ценностите и какво да очакваме“, посочи той.

„За модел на управление ГЕРБ-ДПС не знам. С ГЕРБ не сме били в коалиция, но с БСП сме били. Тройната коалиция беше с мандата на ДПС и най-добрите икономически показатели на страната са в този период“, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС допълни, че през 2001 година не е имало „жълта метла“ на НДСВ, както и през 2005 година:

„По този начин се получи 12-годишна приемственост в администрацията и добрите икономически показатели. През 2009 година метлата и политическата чистка се появиха на терена. На това бяхме свидетели и миналата година“.

„Още не виждам партия, създадена от президента, но политически фигури, поканени от президента на политическия терен, които бяха използвани от олигархичния кръг и създадоха партии – така правят в последните 15 години“, посочи Карадайъ.

„В коалицията десните болшевици и левите комунисти се прегърнаха с два субекта, които не са партии. В един момент, на тях им беше нужен модел, който дефинирах – за последните 15 години в България за мераклиите, които искат да се намърдат на политическия терен, основният инструмент, с който градят образ, е омразата. Основен обект на омразата е ДПС“, посочи той.

Според него е рано да се говори за реваншизъм от страна на новото служебно правителство.

„БСП за 5 – 6 месеца във властта уволнява портиери, защото са били от други партии. Ако има реваншизъм, ние от ДПС не споделяме формулата“, посочи той.

Карадайъ коментира и твърденията на бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова, че специализираната прокуратура е направила подарък на Делян Пеевски по отношение на казуса със закона „Магнитски“.

По думите му в последния си ден специализираната прокуратура е направила отчет за дейността си. А това е решение е било от преди няколко месеца, но в последния ден се е споменало, че е взето.

„Услужливата медия на олигарха Прокопиев и журналистите не проверяват фактите и спускат опорките, спуснати от медийния кръг, създават един Франкенщайн, цената за който плащат всички български граждани.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *