Каракачанов злорадства: Радев не може да спре Гешев за главен прокурор!

България отблизо

Не съм изненадан от решението на Румен Радев, но не разбирам аргумента му за обществената подкрепа. Както имаше протестиращи, така имаше и една група хора, която подкрепяше Иван Гешев за поста главен прокурор . Той се избира от Специализираната прокуратура, не е като изборите за кмет.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от Блиц.

„Избира се магистрат от специализиран орган от магистрати. Щом той го е избрал, не виждам какво има да се говори. Имало само един кандидат, на много места и на местните избори имаше само по един кандидат“, добави той пред Канал 3.   „Радев има право да не одобри тази кандидатура, но ако ВСС отново го избере, по Конституция тук свършват правомощията на президента, не може да го върне пак.

30 години се използват чужди инструменти за решение на българските проблеми“, каза той. „Някой ме наричат русофил, националист, но не аз съм измислил това, че демокрацията не е съвършена, но по-добро нещо не е измислено. Щом има режим, при който се избира някой, значи трябва да се спазва. Ако на някой не му харесва нещо, демокрацията не е хубава. Искам да няма незаконно задръстване по кръстовището. Да няма групи хора, които изневиделица блокират пътя. Като имаш идеи, се явяваш на избори. Като ги спечелиш, ги налагаш. Другото е диктат“, заяви Каракачанов.

„Всъщност аз показах този жест (средния пръст), за да илюстрирам какво показа на обществото съдебната система. Същите, които ще се оплакват и този път. Слави Трифонов вече е станал културен, ще влиза в политиката. Ако се позагледате в медийните му изяви, доста неща противоречат на морала и обществените нрави. Да беше изгледал предаването, щеше да научи нещо. Иска да бъде забелязан просто“, допълни той.

„Препоръчвам на хората да четат. Да прочетат Захари Стоянов. Той казва, че лидер не се избира, той се налага. Обществото трябва да подкрепя идеите ти, за да си лидер“, сподели Каракачанов.

Каракачанов забравя, че президентът Радев не говори за симпатии или антипатии към Гешев. Става дума, че процедурата е опорочена. Висшият съдебен съвет отхвърли всички кандидатури с неясни аргументи и остави само една единствена. Тази на Иван Гешев, който бил най-подходящ и най-незаменим за поста главен прокурор. С какво Иван Гешев е по-подходящ от другите кандидати, които бяха отхвърлени от ВСС?! С нищо.

И поради тази причина, обществото заподозря, че има нещо гнило в избора на нов главен прокурор. А този пост не е случаен. Той е много важен за нормалното функциониране на държавата. И за борбата с престъпността и корупцията. Но явно управляващите не искат да има ефективна борба с корупцията. И точно затова одобрения кандидат остана само един. Защото ако бяха повече, щеше да има битка. А сега изборът на главен прокурор се превърна в бутафория.

И затова президентът Радев казва, че Иван Гешев няма достатъчна обществена подкрепа, за да застане на поста главен прокурор.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *