Каракачанов: Избори ще има! Локдаунът не ни плаши. Плаши опонентите, защото електоратът им е болнав!

България отблизо
“Не разбирам каква е тази наша черта – да изкарваме всичко най-лошо. Погледнете Европа – почти навсякъде тотален локдаун. Според възможностите на нашата икономика – България се справя добре”, отсече вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на Нова телевизия тази сутрин. Като не разбира – да поясним, гледайки Европа, разбира се.

България е първа по корупция, последна по ваксинация, първа по застаряващо население, по качество на образованието, подрастващите страдат от хронична функционална неграмотност… Сега разбирате ли, господин Каракачанов?

Мантрата “Справяме се” отговаря ли на фактите, според които държавата ни е една от страните с най-висока смъртност в света? Трето място в света заехме по интензивност на нарастване на смъртните случаи от COVID-19, обяви например точно преди седмица шефът на НОЩ ген. Мутафчийски.

И това не е “набиване на канчето”, господин Каракачанов. Това са факти, които не бива да се замитат под килима. Болно ви е, вероятно, че не ви хвалят, ама няма как, уви…

Каракачанов обаче смята нещо интересно – България съобщавала данните си честно, а другите страни сигурно послъглавали, видите ли. Затова имало разминавания, но това било лично предположение на Каракачанов. Сиреч – криели те, не ние.

“България няма по-висока смъртност от своите съседки. Ние отчитате всеки смъртен случай, дори и тези с множество придружаващи заболявания, а другите страни имат друга методология на отчитане. Военно-медицинските болници, за които аз отговарям, се справят перфектно с пандемията. Дори въведохме военни мерки, за да подпомогнем болниците”, похвали се Каракачанов.

За едно е прав вицепремиерът и министър на отбраната – по време на избори най-много се лъжело. Вярно, в друг контекст го каза лидерът на ВМРО – заради спекулациите, че изборите може да се отложат заради пандемията, какъвто въпрос не стоял и не бил обсъждан на нито едно институционално ниво, увери Каракачанов. Но е прав – по време на избори най-много се лъже.

“Провеждаме избори по време на пандемия. И други го правиха преди нас. Аз смятам, че Централната избирателна комисия ще се справи, но е нормално да има опасения. Вероятно ще се забави заради двата вида гласуване, могат да възникнат и спорове, най-вече заради гласуването в чужбина. Да не гадаем, в крайна сметка такава е ситуацията”, смята той.

Лидерът на ВМРО се надява изборите да преминат чисто, честно и с възможност всеки да може да упражни правото си на глас, въпреки ситуацията.

 

Джесика Вълчева

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *