Киев и Западът вече не могат да скрият суровата реалност – Русия побеждава!

Свят

Експлозиите на летища на стратегическата авиация в Русия създадоха известни неудобства за руснаците, но нищо повече. Просто се увеличи времето, необходимо на техните самолети да стигнат до местата за изстрелване, призна говорителят на ВВС Юрий Игнат пред УНИАН.

 

Той заяви, че днес е имало доста голяма пауза между обстрелите: противникът се е подготвял, натрупвайки определени сили и средства.

„Дроновете камикадзе вече са в движение. Имаме масивна атака„, не може да скрие реалността Игнат.

Според него е погрешно да се твърди, че руснаците нямат средства: „Те просто преместиха стратегическата си авиация на други летища, които могат да ги приемат и обслужват. Битката с руснаците е трудна и Украйна губи много ресурси, понеже всичко вече е разрушено. Затова не е за чудене, че руските сили могат да създадат сериозни трудности и дори да постигнат ограничена победа в някои региони“.

Игнат предположи, че по време на следващия удар руснаците могат да използват повече ракети.

„Ако те (руснаците) днес са вдигнали във въздуха 13 самолета, които имат по 8 ракети, тогава е ясно, че един нов ракетен удар може да бъде с повече ракети, отколкото днес. Въпросът е колко са готови да похарчат днес за крилати ракети , те имат достатъчно носители“, добави говорителят на ВВС.

По-рано украинските военновъздушни сили отбелязаха, че след като дрон предизвика експлозия на руското летище „Енгелс“, противникът е разпръснал стратегическите си самолети на други летища – далеч от украинската граница.

New York Times писа, че това може да създаде трудности за руснаците да извършат масирани атаки срещу украинската енергетика.

Но сутринта на 29 декември, Русия нанесе нов, още по-мощен и масиран удар по много украински региони с различни видове ракети, включително противорадарни Х-31П.

През последното денонощие украинските военни са загубили два самолета Су-25 и Су-24, както и два хеликоптера Ми-8, самолетите са били свалени от авиацията на руските ВКС. 

Това каза на брифинг официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, пишат агенции.

Той уточни, че самолетите са ликвидирани в районите на населените места Красни Лиман и Краматорск.

„Освен това два украински вертолета Ми-8 бяха свалени в районите на населените места Суворов и Орловка на Донецката народна република“, каза Конашенков.

По-рано чуждите медии съобщиха, че през последното денонощие руските военни са унищожили голяма пратка оръжие и боеприпаси за ВСУ в Купянското направление в Харковска област.

Бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин публикува първата снимка след нараняването си в Донецк миналата седмица. Публикацията се появи на страницата му в забранена в Украйна социална мрежа, цитирана от УНИАН.

На снимката Рогозин позира с вдигнат юмрук, очевидно в болнично отделение. По него няма видими наранявания, но щом руският политик е в болница, явно не е много здрав.

Винаги печели този, който е готов да отиде до края“, написа Рогозин под снимката. Известният руски политик Дмитрий Рогозин беше ранен от артилерийски удар по време на рождения си ден в Донецк на 21 декември.

В резултат на удара най-малко двама гости са загинали. Още няколко били ранени, включително Рогозин. Веднага се появиха много слухове с различна степен на правдоподобност за естеството на получените наранявания.

Според най-разпространената версия, Рогозин е получил шрапнелна рана в меките тъкани на главата, проникваща шрапнелна рана в седалището и лявото бедро. Самият политик потвърди за рана в областта на шията.

Напоследък зачестиха опитите на Въоръжените сили на Украйна да нанасят удари по отдалечени населени места в дълбините на Русия. В Украйна уверяват, че ще могат да докарат дроновете си дори до Сибир – предполага се, че за това е помогнала модернизацията на самолетите. Военният експерт Юрий Кнутов оцени доколко хипотетично е възможна успешна украинска атака срещу Москва, пишат чуждестранни медии.

В разговор с вестник „Московский комсомолец“ той отбеляза, че е изключително трудно да се открият БПЛА с радари – това отчасти обяснява доста успешното им използване в зоната на СВО от руските военни. За да хванете дрон камикадзе, трябва да го видите или на радар, или в конвенционалния, или в инфрачервения диапазон.

Проблемът обаче е, че тези устройства трудно могат да бъдат открити. Понякога можете да ги видите чисто визуално и да откриете огън, но стрелбата от ПЗРК е практически безполезна, защото дронът се движи, променя треакторията, а стрелецът, който е на земята има твърде малко време, за да реагира.

„Известно е, че всичко е в материалите, от които са направени устройствата. Тези материали предпазват от радиовълни, а самият двигател има ниска температура, сравнима с околната среда, и следователно не се вижда на инфрачервените устройства“, обясни Кнутов.

По думите му, и украинските, и руските системи за ПВО имат този проблем с откриването на дронове. Въпреки това, по отношение на откриването на дронове, системите „Панцир“ и „Тор“ се представиха добре по време на операции в Сирия. А в Москва има изграден непробиваем купол, който не може да бъде преодолян дори от най-ниско движещите се дронове. Предстои в скоро време такъв купол да бъде изграден и на границата с Украйна.

„Според мен размерът на средствата, разположени около столицата, е напълно достатъчен, за да се отблъснат всякакви опити за удари“, каза анализаторът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *